klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Három új értékkel gazdagodott a Fejér Megyei Értéktár
2015.01.19. 13:57

2015. január 15-én, csütörtökön tartotta az év első ülését a Fejér Megyei Értéktár Bizottság a Megyeházán Balog Gábor elnökletével. Döntött a „Fejér értékek iránytűje” program megvalósításához szükséges feladatokról, a 10 milliós pályázati forrás felhasználásáról és a beérkező javaslatokat elbírálva a megyei értéktárba történő újabb értékek felvételéről is.A Bizottság a csütörtöki ülésen több fontos napirendet tárgyalt, elsőként a napirendek közül „Fejér értékek iránytűje” program megvalósításának részleteit, a főbb tervezett feladatokat és a költségelemeket. A program a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg Fejér megyében a megyei értéktár népszerűsítése, a megyei márka kialakítása céljából. A Fejér Megyei Önkormányzat az elnyert 10 millió forintos pályázati forrást gazdag és színes programok megvalósítására használja majd fel. A program projektindító rendezvénnyel veszi kezdetét, amely a bizottság csütörtöki döntése alapján 2015. február 28-án, Pusztaszabolcson kerül megrendezésre. A programok sorában szerepel még a Fejér Megyei Értéktár sajtókapcsolatainak kialakítása, működtetése, „Fejér Megyei Brand” műhelymunka, Fejér Megyei Ifjúsági Értékőr Hálózat fejlesztése, Fejér Megyei Értékek Szakmai konferencia és a Fejér Megyei Értéknap megszervezése, Fejér megye nép- és iparművésze 2015. zsűrizés, központi kiállítás és annak vándorkiállítása, Fejér Megyei Értéktár népszerűsítésére szolgáló imázsfilm és kiadvány elkészítése, annak bemutatása, végül a program Projektzáró rendezvénnyel zárul. A Bizottság tagjai az ülésen hangsúlyozták, hogy a „Fejér értékek iránytűje” program egészével szeretnék a megye települései mellett az ifjúságot is megszólítani és bevonni a fiatalokat a programokba.
 
A bizottság a továbbiakban a beérkezett javaslatok elbírálását követően a „A pusztaszabolcsi Szent Imre római katolikus templom barokk orgonája”, a Hagyományok Háza-Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény, és a „pávadíjas” Alba Regia Táncegyüttes megyei értéktárba történő felvételéről szavazott.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dr. Demeter Zsófia a barokk orgona példájával fogalmazta meg az értéktárba történő felvételről azt, hogy az értékeléskor az is beleszámít a döntésbe, ha egy helyi érték települési szinten az ott élő emberek közösségszervező munkája eredményeként mutatható fel, alulról jövő kezdeményezésnek köszönhetően állították elő. Ezek a szempontok a jövőben is döntően befolyásolni fogják a bizottság döntését az elbírálásnál.
 
 
 
 
A megyei értéktár a megye területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény. A Megyei Értéktár Bizottság szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értékek adatainak összesítését, gondoskodik a még nem azonosított, de a megye területén fellelhető nemzeti értékek azonosításáról, létrehozza a megyei értéktárat és a megküldi a Hungarikum Bizottságnak.
 
A Fejér Megyei Közgyűlés 2013. június 28-i ülésén döntött a Fejér Megyei Értéktár Bizottság létrehozásáról, majd megválasztotta tagjait. A bizottság elnöki tisztségét Pleizer Lajos alelnök töltötte be haláláig, ezt követően 2014. novemberében a Fejér Megyei Közgyűlés Balog Gábor megyei képviselőt választotta a bizottság elnökének. Az Értéktár Bizottság tagjai: Dr. Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató, történész, Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ Igazgatója, művelődésszervező, egyben a bizottság alelnöke, és Prof. Dr. Lukács László néprajzkutató és Balogh Zoltán megyei képviselő.
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

Területfejlesztés

Barangoló

Fedezze fel Fejér megyét!
 
 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár