klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Nemzetközi vadgasztronómiai fesztivált rendeztek Soponyán
2017.09.04. 09:20

A Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ adott otthont szombaton a tizenegyedik vadgasztronómiai fesztivál nagyközönségének. A találkozó kilépett az országos keretei közül, idén a határokon túlra is nyitott, és immár a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál nevet viselte. 



 
A nemes hagyományt követve, az erdő szeretete és a vad tisztelete kötötte össze a tizenegyedik vadgasztronómiai fesztivált és annak minden résztvevőjét szombaton, az ökoturisztikai centrumban.
Köszöntőt mondott Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója és Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a fesztivál háziasszonya.
Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a házigazda társaság megyei közjóléti és egyéb szerepvállalásairól szólt.
Megnyitójában Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kiemelte: a fesztivál nemcsak a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő eseménye, hanem minden, a vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára is nagyszerű program. Vigyünk el magunkkal egy-egy ízt! – így hangzott újfent a szíves invitálás a rendezvény dúsan megterített asztalához és a csábító, szórakoztató kavalkád programjaihoz.
 
A találkozó fővédnöki tisztét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter töltötte be.
 
A Vadex nemcsak Fejér megye legnagyobb erdő- és vadgazdálkodója, hanem az ország egyik legjelentősebb vadhús felvásárlója, feldolgozója és értékesítője. A társaság elkötelezett a hazai vadhúsfogyasztás népszerűsítésében, mely törekvésük egyik fő zászlóshajója a 2007-ben útjára indított vadgasztronómiai fesztivál.
 
Az évek alatt nemcsak a rendezvény, hanem az annak helyet adó Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ is folyamatosan fejlődött, épült és szépült. A fesztiválra látogatók szinte minden évben találkozhatnak valami újdonsággal, melyek közül kiemelendő az erdészeti-vadászati múzeum, a kemencetér, a martonvásári világrekorder őzbakról készült bronzszobor, az erdei szentély, a harangláb és az emlékoszlop.
 
Egyetlen gasztronómiai fesztivál sem múlhat el főzőverseny nélkül. Amint megtudtuk, az idén hatvanöt csapat szállt ringbe a kitüntető Erdei Ételek Mestere címért. A zsűri nyolc avatott szakértő tagja délben indult értékelő útjára. Végül nyolc kategóriában hirdettek győztest, az Erdei Ételek Mestere (a legjobbak legjobbja) cím az Isaszegi Vadászház különítményének dukált őzkölteményükért.
 
A nagyközönségnek szóló képzeletbeli étlapot a főzőversenyben készült változatos bográcsos vadételek, az óriásbográcsban rotyogó vadpörkölt és a nyárson sült vadmalac mellett az idén tárcsás vadraguval és vadburgerrel is bővítették.
 
Nagy sikere volt a solymász és a kutyás bemutatónak, a gyerekek vadászpróbán vehettek részt, és a kalandpark is számos élményt kínált. A színpadon a TáncolKodó Táncegyüttes, a Zűrös Banda és Balogh Kálmán cimbalomművész, a Parno Graszt szórakoztatott.

Keresés

Vakbarát verzió

 

Választás 2018.

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár