MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

101 éve ért véget az elsővilágháború az Osztrák-Magyar Monarchia számára
2019.11.04. 08:59

Pontosan százegy éve, 1918. november 3-án a Giusti-villában, Padova közelében írták alá a Monarchia képviselői azt a fegyverszüneti egyezményt, amely nemcsak az első világháború végét jelentette hazánk számára, de az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását is. Az évforduló alkalmából Székesfehérváron a Fekvő katonánál koszorúzással emlékeztek meg a nagy háborúban elesettekről. 
1918. november 3-án a Padova melletti Giusti-villában írta alá az Osztrák-Magyar Monarchia és az Antant azt a fegyverszüneti egyezményt, amely pontot tett a Monarchia első világháborús szereplésére, és egyben annak felbomlását is jelentette. A csak november 4-én három órakor életbe lépett okmány értelmében – többek között – a csapatoknak azonnal be kellett szüntetniük az ellenségeskedést, a Monarchia hadseregét, a békeállományú hadosztályon kívül, le kellett szerelni. Az osztrák hadvezetés a béke aláírását követően azonnal értesítette csapatait a fegyverszünet részleteiről, az olasz csapatok azonban a pótjegyzőkönyv szerint cselekedtek és még egy napig harcoló félként léptek fel. A háború utolsó napján több, mint 300000 monarchiabeli katona esett olasz hadifogságba.
A mai napon a százegy évvel ezelőtt aláírt padovai békéről és a Nagy Háborúban elesett magyar katonákról Székesfehérváron a Fekvő katona emlékműnél koszorúzással emlékeztek meg. Katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el a Hősök terén Spányi Antal megyés püspök, Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Róth Péter alpolgármester, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Molnár Krisztián, valamint Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnökhelyettese, valamint a katonai és civil szervezetek képviselői és Székesfehérvár polgárai.
 
A néma koszorúzás végén, a szeptember 1-jén elindult „Emlékezés hangja” program keretében ma este is felcsendült a Takarodó dallama. A civil kezdeményezésre életre hívott, 18 hónapos programmal a Krajczáros Alapítvány a fehérvári katonahősök emléke előtt tiszteleg.
 
ÖKK 
 

Keresés

Választás 2019

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP