Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

1956 - a Bazilikánál emlékeztek és imádkoztak a történelmi egyházak
2017.10.24. 11:26

A Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében, Spányi Antal megyés püspök meghívására, vasárnap délelőtt a Székesegyház oldalánál elhelyezett emléktáblánál, az 1956-os emlékkereszt alatt, a történelmi egyházak helyi képviselői, Székesfehérvár és Fejér megye közéleti vezetői valamint számos megemlékező imádkozott együtt az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója.  
Az 1956-os forradalom az emberi méltóság forradalma volt. Az éveken át porig alázott, évezredes értékrendjétől, lelki kapaszkodóitól intézményesen megfosztott, alattvalóként kezelt nemzet felegyenesedett, és kínzói szemébe büszkén tekintve, benzines palackokkal és kézi fegyverekkel felvette a harcot az elnyomó gépezet páncélosaival. Aztán a forradalmat követő kegyetlen megtorlás megmutatta az elnyomó, szovjet rendszer igazi arcát, sunyi, farizeus mivoltát, de gyengeségeit is. Büszkék lehetünk arra, hogy a pesti srácok, csakúgy, mint a szabadságért fiatal életüket feláldozni kész fehérvári fiatalok a világ legerősebb szárazföldi hadseregével mérlegelés nélkül szembeszállva a vörös birodalom sírásóivá váltak. A túlerő vérbe fojtotta ugyan szabadságharcunkat, de a szovjetunió szétesése a felszín alatt mégis 1956-ban kezdődött el. Az 56-os magyar hősök állhatatosságát Albert Camus méltatta a leghitelesebben, - az 1957. október 23-án megjelent „A magyarok vére” címet viselő írásában, - mely szerint „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármely nép a világon. Nehéz nekünk méltónak lenni ennyi áldozatra. A szabadségot ők nem nyerhették el, de egyetlen nap alatt visszaadták nekünk. A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét.” – mondta el ünnepi beszédében Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója.
Az ünnepi beszédet követően a történelmi egyházak képviselőinek imádsága következett: Spányi Antal megyés püspök, Fehér Károly, nyugalmazott evangélikus esperes, Szűcs Zsolt, református segédlelkész és Révész Lajos, baptista lelkész mondott imát az 1956-os áldozatokért.

 

 

 

 

Az imádságos megemlékezés végén, hagyományosan két koszorút helyeztek el a székesfehérvári áldozatok neveit felsorakoztató tábla előtt.

Koszorúztak a történelmi egyházak képviselői és a közéleti vezetők; Törő Gábor, országgyűlési képviselő, Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, valamint Szabó András és Szívó István, ezredesek, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága képviseletében. 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár