Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

„A barátság olyan érték, amit ápolni kell”
2017.06.13. 14:19

Kötetlen találkozóra került sor ma délelőtt Székesfehérváron. Dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke városunkban fogadta Jan Dziedziczakot, Lengyelország Külügyminisztériumának a Lengyelség, parlamenti és konzuli ügyekért, kulturális diplomáciáért felelős államtitkárát. A találkozó elején a Katyń Emlékkeresztet közösen koszorúzták meg, majd egy belvárosi sétát követően rövid tanácskozásra kerül sor a Városházán.  Közösen helyezett el koszorút a Katyń Emlékkeresztnél Jan Dziedziczak, Lengyelország Külügyminisztériumának a Lengyelség, parlamenti és konzuli ügyekért, kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, Halina Csúcs, az Országgyűlés Lengyel szószólója, valamint Mateusz Stąsiek a KÜM Polonia főosztályvezetője ma délelőtt. A lengyel vendégeket Székesfehérváron dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke fogadta, akik szintén közösen koszorúztak az emlékkeresztnél.
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte az államtitkár látogatását városunkban, majd arról beszélt az emlékműnél, hogy milyen szép példája ez annak az összefogásnak, ami a lengyel-magyar barátságot jellemzi. Egy lengyel történelmi tragédiára emlékezünk itt, annál az emlékkeresztnél, amelyet két fehérvári civil szervezet kezdeményezésére állított fel az önkormányzat. Az egyik a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, míg a másik egy helyi lokálpatriótákat magában foglaló szervezet. Beszélt arról is, hogy Opole testvérvárosa Székesfehérvárnak, és a megyék között is baráti együttműködés van. Szólt arról is, hogy a gesztust a lengyelek irányunkba viszonozták a tavalyi évben: Opoleban egy emlékoszlopot állítottak fel az 1956-os magyar forradalomra emlékezve. Így, amikor lengyel barátok érkeznek hozzánk, akkor itt, míg, ha magyarok tesznek látogatást Opoleban, akkor ott van lehetőség leróni a tiszteletet. Azt kívánta, hogy ezt a barátságot a jövőben is őrizni és ápolni tudjuk, hiszen a világ és Európa folyamatait nézve, ez nagyon nagy kincs.
 
Jan Dziedziczak, Lengyelország Külügyminisztériumának a Lengyelség, parlamenti és konzuli ügyekért, kulturális diplomáciáért felelős államtitkára megköszönte a fehérváriaknak, hogy őrzik a Katyńi emléket, valamint a lengyelek felé tanúsított magatartásukat is. Hangsúlyozta, hogy országainkat ezer éve igaz barátság köti össze, és egy ilyen autentikus barátság valóban igazi kincs, amit ápolni kell. S tudja, hogy a székesfehérváriak ezt teszik, akár ennél a keresztnél is. Míg a magyarok történetét ők is őrzik Lengyelországban: Opoleban és sok más helyen is. A barátság olyan érték, amit ápolni kell – emelte ki.
 
A Katyń Emlékkereszt azt a mészárlást szimbolizálja – mondta -, amely a II. világháború idején történt, és amelynek során a szovjetek meg akarták semmisíteni a lengyel népet, és annak a legjavát, vagyis az értelmiségieket. Mint mondta, nem adták fel, továbbra is léteznek, ugyanúgy, ahogy a magyarok. Két olyan nép egymás mellett karöltve, aki nem engedi idegenek befolyását. Elmondta, hogy a két nép közötti barátságot mind a magyar hatóságok, mind a fehérváriak és az itt élő lengyel kisebbség is szimbolizálja, aki méltón képviseli itt Székesfehérváron Lengyelországot.
 
A koszorúzásnál cserkészek is közreműködtek, és mint kiderült az államtitkár maga is 1993 óta cserkész – ezt a bejelentését a fiatalok lengyel csatakiáltással köszöntötték.
 
Ezt követően a delegáció tagjainak a város polgármestere, valamint a megyei közgyűlés elnöke megmutatta Székesfehérvár Belvárosának nevezetességeit, majd a találkozó a Városházán folytatódott. A Dísztermet, valamint a Szent Korona hiteles másolatát közösen nézték meg, ezt követően kötetlen beszélgetésre került sor aktuális közéleti és európai kérdéseket érintve.
 
A megye és a város vezetőivel való találkozáson részt vett Marcin Sokołowski, a budapesti Lengyel Nagykövetség konzulja és Andrzej Straszewski, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár