MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

A Don-kanyar Emlékkápolnánál a tragédia 77. évfordulójára emlékeztek
2020.01.13. 09:14

 Az 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 77. évfordulóján, vasárnap este emléktűz gyúlt a 27 esztendeje felépült Don-kanyar Emlékkápolnánál, a pákozdi Mészeg-hegyen. Az ökumenikus megemlékezésen Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a történelmi egyházak helyi vezetői emlékeztek és tisztelegtek a közel 120 ezer elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült hős magyar honvéd emléke előtt.A második világháborúban, az urivi hídfőnél 1943. január 12-én reggel megindult támadásban elesett, közel 120 ezer magyar katona emléke előtt tisztelegtek Pákozdon.
A Mészeg-hegyen 1993-ban emeltek kápolnát és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino település mellől hazaszállított ismeretlen magyar katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek.
 
A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely huszonhetedik alkalommal szervezte meg az emléktűz-gyújtást. A katonai tiszteletadás mellett százak emlékeztek a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnánál.
 
Megemlékező beszédet mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az elesett hősökért pedig a magyarországi történelmi egyházak képviselői mondtak imát.
„Lehajtott fejjel és összeszoruló szívvel emlékezünk minden magyar katonára és munkaszolgálatosra, halottainkra és az eltűntekre, a pergőtűzben megsebesültekre, a távoli hómezőkön megfagyottakra és a nagyon kevés hazatérőre. Ma elsiratjuk és meggyászoljuk a nemzet halottait és kimondjuk az évtizedekig kimondhatatlant: katonáink a hazájuk védelmében áldozták életüket." - mondta Vargha Tamás.
 
"A nemzet egészének múlhatatlan feladata és kötelessége megvalósítani és megőrizni a nemzeti önrendelkezés alapelvét, eszményét és gyakorlatát, mert csak így lehetünk méltók a hősök áldozatára."
 
Mint mondta a Don hősei a mostoha körülmények között is teljesítették a parancsokat és szolgálták hazájukat, a harcokban életre szóló testi és lelki sebeket kaptak, tífuszos lázban égtek, megfagytak, éhen vesztek vagy fogolytáborok lakói lettek.
 
"Merítsük őseink hitéből, hazaszeretetéből erőt és bátorságot a jelen és a jövő kihívásaira. Példájuk szolgáljon például mindazon feladatainkhoz, amelyeket ma kell megtennünk hazánk érdekében.”
 
A történelmi egyházak helyi képviselőinek imádságos gondolatai következtek, a Magyar Katolikus Egyház nevében Spányi Antal, székesfehérvári püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Bencze András, lelkész, püspökhelyettes, a Magyarországi Református Egyház képviseletében Oláh Pál Olivér, lelkész imádkozott. Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versét Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze mondta el.
 
Az eseményen részt vett a 97 esztendős Vitéz Smohay Ferenc, magyar királyi zászlós, doni veterán, a Székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonája. Részt vett és koszorúzott Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Kardos Ádám, Pákozd polgármestere, Sándor Zsolt, dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnök műveleti helyettese a Székesfehérvár helyőrség parancsnoka, míg Székesfehérvár Önkormányzatának nevében Viza Attila, tanácsnok.
 
szekesfehervar.hu 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP