MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

A kommunizmus áldozataira emlékeztek
2019.02.25. 18:21

Ma van a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat hagyományosan közösen szervezett megemlékezést az Ötvenhatosok terén. Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere emlékbeszéde előtt a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak műsort az eseményen, amely koszorúzással zárult. A kommunista diktatúrák áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és a középfokú oktatási intézményekben. 1947-ben ezen a napon a szovjet hatóságok köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. 
 
Székesfehérváron hagyományosan az Ötvenhatosok terén szervezett közös emlékünnepséget a város Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat. Az eseményen részt vettek a közhivatalok, a honvédség, a fegyveres és rendvédelmi szervek, az egyházak, a pártok, a hagyományőrző civil szervezetek és a felsőoktatási intézmények vezetői, képviselői.
 
A Himnusz elhangzását követően a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak emlékező műsort. Dalokkal, táncos műsorelemekkel, versrészletekkel, történelmi áttekintésekkel idézték meg a kommunista rendszer kísértetét, az irreális egypártrendszer nyomasztó zsarnokságát, az államosításokat és a munkatáborba hurcoltak sorsát.
 
A ciszteresek műsorát követően Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András mondott emlékező beszédet. Úgy fogalmazott: „Ahogy a vírusok a testet, úgy rombolják a hamis eszmék a gondolkodást, a lelket. Mindezek a kórokozók pedig nem tűntek el, köztünk élnek, arra várnak, hogy feledésünkön, tévedéseinken, közömbösségünkön vagy hanyagságunkon erőre kapjanak! Immunizálni kell tehát a lelket is, szükséges az, hogy minden kor minden gyermeke megkapja az igazság cseppjeit és minden felnőtt felelősséget érezzen ezért!” Hozzátette: „Fasizmus, antiszemitizmus, kommunizmus, egy tőről fakadó, mérgező gyümölcsei a gondolkodásnak! Hirdetik az ember ember általi elnyomását, eltiprását, elpusztítását! Ezek az eszmék egy tőről fakadnak, nem véletlen, hogy a barnák és a vörösök időnként boldogan ölelik át egymást! Nem tolerálható, nem megtűrhető eszmék, és éppen ezért kell őket ismernünk, ezért kell rájuk emlékezni – ahogyan a gyilkos kórok elleni védőoltásoknak is eljön a maguk ideje!" Dr. Cser-Palkovics András ezt követően a Kommunizmus Fekete Könyvében dokumentált történések alapján idézte fel a kommunista ideológia százmillió áldozatát, majd beszéde végén arra a döbbenetes tényre hívta fel a figyelmet, hogy a kommunizmus szellemi atyjának, Marxnak a szobrát az Európai Bizottság elnöke avatta fel: „Persze neki Luxemburgban nem kellett átélnie a kommunizmust, nem kellett átélnie se Lenint, se Sztálint, se Rákosi terrorját, se 1953-at, 1956-ot vagy éppen 1968-at. Százmillióknak viszont igen. Tisztelegjünk a kommunizmus milliónyi áldozatának emléke előtt, és tegyünk fogadalmat: nem engedjük többet, hogy úrrá legyen rajtunk vagy gyermekeinken!” – mondta.
 
A megemlékezés hagyományosan koszorúzással zárult. Közösen helyezte el az emlékezés virágait dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.
 
Ugyancsak koszorúztak a Magyar Honvédség Parancsnokság, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, az egyházak, a pártok, a Székesfehérvári Tankerületi Központ, a székesfehérvári egyetemek és a hagyományőrző civil szervezetek vezetői, képviselői. 
 
Az esemény zárásaként, egy-egy szál virág elhelyezésével több résztvevő lerótta kegyeletét a kommunizmus áldozatai előtt.
 
 
 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár