MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

A pákozd-sukorói hősökre emlékeztek
2021.09.29. 14:43

A Pákozd-Sukorói csata 173. évfordulóján a Sukorói református templomban emlékeztek a csata előestéjén itt megtartott haditanácsra és a szabadságharc hőseire. A szeptember 28-i megemlékezésen Szabó István honvédelmi államtitkár napjaink magyar katonáit a pákozd-sukorói hősök méltó utódainak nevezte.  
A Pákozd-Sukorói csata előestéjén, 1848. szeptember 28-án a sukorói református templomban ült össze a haditanács. Sorsdöntő kérdésben kellett határozniuk, mégpedig hogy a 15 ezer fős, többnyire rosszul kiképzett és felfegyverzett hadseregük felvegye-e a harcot Jellasics 40 ezres seregével. Noha Móga János altábornagy először nem kívánt csatába bocsátkozni, a sukorói református templomban tartott haditanácson gróf Batthyány Lajos meggyőzte arról, hogy a honvédseregnek igenis adott esetben harcolnia kell. A tanácskozás végén Móga visszakötötte kardját és vezényletével másnap a honvédség megverte a háromszoros túlerőt.
 
 
A sukorói református templomban megtartott megemlékezésen Szabó István honvédelmi államtitkár is részt vett, aki elmondta: napjaink magyar katonái méltó utódai az egykori pákozd-sukorói hősöknek.
 
 
Dr. Molnár Krisztián, az emlékezés kapcsán Fejér Megyei Közgyűlés elnöke történelmünk, hagyományaink őrzésének fontosságáról beszélt.
 
 
A megemlékezésen a Honvéd Férfikar adott műsort, majd közös imádsággal zárult a program. A résztvevők végül az emlékezés virágaival tisztelegtek az egykori hősök emléke előtt.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP