MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

 

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 20-án, csütörtökön
2020.08.19. 11:48

Augusztus 20-án méltó módon tiszteleg Székesfehérvár államalapító királyunk emléke előtt. A Belvárosban három helyszínen lesznek programok: Városház téren többek között gyermekfoglalkozások és lovagi torna, az Országzászló téren mesterségbemutató, a Zichy ligetben játékos és kézműves foglakozások várják a családokat. A Nemzeti Emlékhelyen megelevenedik a muhi csata, a koraeste kezdődő díszközgyűlésen adják át a város elismeréseit.Augusztus 20-án, csütörtökön 10 órakor kezdődnek a Szent István-napi események. A Belvárosban megjelennek a királyi óriásbábok, „akik” a Városház tértől a Zichy ligetig fogadják a látogatók hódolatát. Az Ágbogozó játék segítségével az érdeklődők közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna, királyi nyomozás és több gyermekfoglalkozás is a Városház téren. Az Országzászló téren a hagyományos fajátékok, az M-ART egyesület mesterségbemutatói, kézműves foglalkozás, viselet-kiállítás, Fejér megye nemzetiségi tánccsoportjainak bemutatkozása látható. A Zichy ligetben fa lovagi torna, légtornászok, játékos és kézműves foglalkozások lesznek, és napközben több alkalommal zenél a Musica Historica Régizenei Együttes.
 
A Szent István-napi ünnepi szentmise 10.30 órakor kezdődik. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök mutatja be és áldja meg az új kenyeret a Szent Imre-templomban.
A Nemzeti Emlékhelyen egy valós sakkjátszma lépéseit követve 15 és 19 órakor elevenedik meg a muhi csata története a középkori élő sakk bemutatón. A játék szereplői fehérvári középiskolások, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, az előadás írója és rendezője Matuz János.
 
Köthetők-e Szent István királyhoz Fehérvár titokzatos kőerődítései? címmel 16 órától dr. Szücsi Frigyes régész tart előadást a régészeti és a természettudományos kutatások eredményeiről a Nemzeti Emlékhelyen. A szakvezetések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A részvételi szándékot a bejelentkezes@szikm.hu címen lehet jelezni előzetesen.
Szent István szarkofágjánál 17 órakor kezdődik a tiszteletadás, amelyen ünnepi beszédet mond dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékhelyen. Székesfehérvár képviselőtestületének ünnepi díszközgyűlése 18 órakor kezdődik a Szent István téren. Beszédet mond és a város kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester.
 
A programok szervezői a műsorváltozás jogát fenntartják. A Székesfehérvári Királyi Napok 2020 részletes programja elérhető a https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/ oldalon.
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP