MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Aláírták a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezetről szóló megállapodást a Megyeházán
2021.07.22. 18:01

A Fejér Megyei Közgyűlés ülése előzte meg csütörtökön a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezetről szóló megállapodás aláírását, amelyet a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Molnár Krisztián valamint a két székhelytelepülés, Iváncsa és Rácalmás polgármesterei írtak alá a Megyeháza Címertermében.  A képen balról Jobb Gyula, Schrick István, Dr. Molnár Krisztián, Molnár Tibor és Ronyecz Péter adnak tájékoztatást. 
 
Dr. Molnár Krisztián megyei elnök tájékoztatójában elmondta, hogy az aláírást megelőzően a közgyűlés jóváhagyta a szerződéseket, mint ahogy a két település képviselőtestülete is ugyanezt tette korábban. Jelezte, hogy az övezetben Adony és Kulcs is helyet kapott, szerves részei lesznek, hiszen földrajzilag és gazdaságilag érintettek azokban a nagy beruházásokban, amelyek a térségben zajlanak.
Az elnök hangsúlyozta, elsődleges céljuk a négy településen élő emberek életkörülményeinek javítása. Megjegyezte, az is az övezet létrehozása mellett szólt, hogy olyan komoly beruházások valósulnak meg Iváncsán és Rácalmáson, amelyek lényegesen meghaladják a helyi önkormányzatok kapacitását például adórendelet és vagyonrendelet alkotásban, vagy településrendezésben.
Molnár Krisztián arról is beszélt, hogy az iparűzési adóból Rácalmáson és Iváncsán lényegesen több pénz marad, mint eddig, míg a másik két településen a nulla forinthoz képest több százmilliós támogatások érkeznek majd. Megjegyezte, hogy a baloldali ellenzék szerint Dunaújváros ellen szól az övezet létrehozása, holott jogilag nem lehet része az övezetnek éppen a jogszabály azon módosítása miatt, amit ők terjesztettek be, miszerint megyei jogú város nem lehet része különleges gazdasági övezetnek.
 
Schrick István Rácalmás polgármestere közölte: szerdán egyhangúlag megszavazta a helyi testület a megállapodást, miután megbizonyosodtak róla, hogy a megállapodásban minden benne van, amiről korábban szó volt. Költségvetési bevételük több mint 80 százaléka adóbevétel, ezért létfontosságú volt e bevétek biztosítása, amelyek jelentős fejlesztéseket hoznak a településnek – tette hozzá.
 
Molnár Tibor Iváncsa független polgármestere is arról számolt be, hogy a helyi képviselő testület nagy többséggel támogatta a megállapodást. Úgy vélte, jó megállapodást kötöttek, amely hosszú távon kedvező lesz számukra.
 
Ronyecz Péter Adony polgármestere kiemelte: az iparűzési adóról szóló törvény nem igazságos, mert csak azoknak a településeknek kedvez, amelyek közigazgatási területén nagy cégek vannak. Ez a megállapodás igazságosabb szemléletet hoz, mert a negatív hatásokat tűrő településeknek végre kézzel fogható forrásokat és fejlesztéseket hoz – mondta.
 
Jobb Gyula Kulcs polgármestere azt hangsúlyozta, hogy politikai hovatartozás nélkül mindegyik településvezető kiáll az övezet létrejötte mellett, mert elsődleges céljuk saját településük fejlődése, amit a megállapodás garantálni fog.
 
Schrick István Rácalmás polgármestere (balról) Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere aláírják a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezetről szóló megállapodást a Megyeháza Címertermében. 
 
Molnár Krisztián május 18-án jelentette be, hogy különleges gazdasági övezet jöhet létre Fejér megyében, amit a megyei önkormányzat az érintett települések vezetőivel közösen javasol létrehozni Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén. Az ezzel kapcsolatos kormányhatározat szerint július 1-től létezik az övezet.
 
A megyei elnök akkor azzal indokolt, hogy a térség dinamikusan fejlődik, több nagyobb beruházás miatt kellett a különleges gazdasági övezet. Példaként említette, hogy az SK Innovation 681 milliárd forintos zöldmezős beruházással legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán és 2500 új munkahelyet teremt, mellette a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet 150 munkahelyet létrehozva, illetve Rácalmáson a Hankook a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyárát működteti 3300 alkalmazottal 2007 óta, s a cég 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást.
 
Az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok vezetői szintén május 18-án tartottak sajtótájékoztatót, amelyen egyöntetűen azon az állásponton voltak, hogy az Iváncsa, Kulcs, Adony és Rácalmás területén létrejövő különleges gazdasági övezet hátrányosan érinti a térség valamennyi lakóját, különösen a dunaújvárosiakat, ezt a kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintették.
 
MTI
 
 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP