MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Átadták a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark új fejlesztéseit
2019.05.13. 09:05

Tovább gazdagodott a velencei-tavi térség. Új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és vízimadár-megfigyelő állomást avattak fel pénteken a Pákozd–Sukorói Arborétumban.Az elmúlt évtizedekben a terület a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé vált, amiben nagy szerepe van a határozottan gazdag madárvilágának is. A környéken 119 különböző madárfajt sikerült megfigyelni, melyből 48 faj itt is fészkel. A terület fejlesztése 2016-ban kapott új lendületet, amikor egy vadaspark létesítését határozták el, és első ütemben különböző, a természetes élőhelyhez hasonlatos környezetet biztosító, tágas bemutatóterületeket alakítottak ki a gímszarvas, szikaszarvas, dámszarvas és muflon számára. A megnyitást követő érdeklődés inspirálta arra az erdőgazdaságot, hogy tovább fejlessze a vadasparkot.

Többek közt az emuk is új futtatót kaptak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Pákozd–Sukorói Arborétumban pénteken egy új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és a kis tavon kialakított vízimadár-megfigyelő állomást avattak fel. A madárröpdébe páva és amerikai vadpulyka is került, míg a vízimadár-megfigyelő pont takarásából a vizes élőhelyekhez kötődő fajok tanulmányozására nyílik lehetőség. Ezzel az értékes beruházással tovább gazdagodott a velencei-tavi kistérség, így az arborétum és vadaspark programjai szervesen kapcsolódnak azokhoz a velencei-tavi turisztikai desztinációkhoz, amelyek a tó környékét már eddig is fémjelezték, vagyis a pákozdi Katonai Emlékparkhoz, az agárdi madárvártához, a Duna–Ipoly Nemzeti Park programjaihoz vagy éppen a dinnyési Várparkhoz.

Az arborétumban a vadaspark több pontját is fejlesztették, ennek hivatalos átadása zajlott pénteken
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A természet megismerését és megvédését szolgáló nevelési programok legjobb oktatóterme maga a szabad természet, az erdő, a mező, a rét, a legelő és a vízi környezet, mellyel itt, az arborétumban koncentráltan találkozhatnak a látogatók – tette hozzá Majoros Gábor, a vadasparkot fenntartó VADEX vezérigazgatója. Az ünnepélyes átadón a sukorói lakosú Molnár Krisztián is részt vett. A Fejér megyei közgyűlés elnöke így fogalmazott: e fejlesztés lényege, hogy segít a magyar gyermekek környezettudatossá nevelésében. – A környezetünket azonban nemcsak szeretni, de védeni is kell az utókor számára, ami nem egyszerű manapság, a klímaváltozás idején. De az ilyen kezdeményezésekkel tovább tudjuk adni a jövő gyermekeinek csodálatos környezetünket. A Vadex társadalmi szerepvállalása éppen ezért példaértékű országos szinten is. A fejlesztést Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, valamint L. Simon László országgyűlési képviselő is üdvözölte, majd pedig elültettek egy fát az ünnepségen részt vevő gyermekek gyűrűjében.

feol.hu 

 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár