MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Átadták az elismerést a „FEJÉR TÉRMÉK 2020” pályázat díjazottjainak a Megyeházán
2020.05.14. 13:57

 „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében a Fejér megyében előállított kézműves termékek és minőségi alapanyagból készített élelmiszerek körében hirdetett pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A kategória díjazottjainak csütörtökön Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke ünnepség keretében adta át az elismerést a Megyeháza Dísztermében. A Fejér Termék program folytatódik, a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján hamarosan elérhető lesz a Fejér Termék 2021 pályázat, melyre 2020. december 31-ig várják a pályázók jelentkezését.A „FEJÉR TÉRMÉK 2020” pályázati felhívásra beérkező 21 pályázó 25 termékéből szakmai alapon a Fejér Termék Bizottság tagjai bírálat útján választották ki a feldolgozott élelmiszer termék és kézműves ipari termék kategóriában a Fejér Termék 2020 elismerés nyerteseit.
A pályázatnak az év első Megyekorzó rendezvényén tervezett áprilisi eredményhirdetése a járvány miatt meghiúsult. A Megyeházán május 14-én, a rendkívüli helyzetnek megfelelő szűk körű díjátadó ünnepségen Gólics Ildikó, a Fejér Megyei Paktumiroda irodavezetője külön köszöntötte Törő Gábor országgyűlési képviselőt, Dr. Molnár Krisztiánt, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, a Fejér Termék Bizottság megjelent tagjait és a díjazottakat Hajnalné dr. Szecsődi Zsuzsanna, megyei aljegyző körében.
Dr. Molnár Krisztián köszöntőjében felidézte a Fejér Megyei Önkormányzat Fejér Termék Programjának indulásától a mai díjátadó ünnepségig vezető útját. „2011-ben indítottuk el a Fejér Termék Programunkat a „Hagyomány- Érték – Minőség” jegyében, amely mind a mai napig magában foglalja programunk célkitűzését. Az akkor kiépített cél a helyi, minőségi termékek piacra jutása, a kis- és középvállalkozások és a helyi termelők támogatása és egy olyan kereslet-kínálat elősegítése a megyében megvalósítható, a három alapelv követelményei alapján. Szerencsére Fejér megye sok ilyen termékkel büszkélkedhet. A Fejér Termék Programunk alapja első körben ezeknek a termékeknek a felkutatása, összegyűjtése majd a piacra juttatásuk elősegítése volt. Ezt több formában segítettük, többek között a megye rendezvényein, Megyenapokon Megyekorzók szervezésével és a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program helyi gazdaságfejlesztési forrásaiból, amely jelentős összegeket biztosított a minőséget kínáló, megyei termelői piacok létrehozására.
Idén, mint mondta, hivatalosan is elindítottuk a Fejér Termék Elismerés programunkat, amelyhez létrehoztuk a Fejér Termék Bizottságot, amelynek tagjai idén először bírálták el hivatalosan is a termékeinket élelmiszer és kézműves kategóriában. A 21 pályázó 25 termékéről közösen elmondható, hogy mind kiváló minőségű, melyekre országosan is büszkék lehetünk.” – hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián. Az elnök megköszönte a pályázóknak a részvételt, a Bizottság tagjainak és a pályázat előkészítésében közreműködők munkáját. A járványhelyzet kapcsán Dr. Molnár Krisztián hozzáfűzte, hogy ez idő alatt is bebizonyosodott, hogy a piacokra, a helyi, minőségi termékekre, a magyar mezőgazdaságra a szorult helyzetekben is számíthat a lakosság.
A Fejér Termék Bizottság elnöke értékelte a megye 18 településéről beérkező 21 pályázó 25 termékét. Bechtold Tamás elmondta: „A Fejér Termék Bizottság az élelmiszer kategóriában az esztétikai élmény mellett a termék innovatív jellegét, ízét, illatát vizsgálta. A kézműves termékek esetében az esztétikum mellett az újítások, a hagyomány tisztelete és az egyediség szempontjai voltak a döntőek. A bírálat során nagy nehézséget okozott a különböző jellegű termékek összehasonlítása. Ezért a bírálat során tovább szűkítették a termékeket egyes kategóriákra, de végül teljes egyetértéssel szavazták meg a kategória díjazottjait.”
A Fejér Termék 2020 elismerést a köszöntők és az értékelést követően Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Bechtold Tamás, a Fejér Termék Bizottság elnöke adta át a pályázat két kategória győztesének.
 
A Fejér Termék 2020 pályázat feldolgozott kézműves ipari termék kategória győztese Halminé Göcs Katalin, aki Ercsiben, a Csudacserép Fazekasműhelyében agyagból korongozással, kézi technikával készíti használati és dísztárgyait, hagyományos fazekas termékeit.
Halminé Göcs Katalin Ercsiben, Csudacserép Fazekasműhelyében 2011 óta készíti fazekas termékeit. Agyagból, hagyományos technikával, korongozással kelnek életre keze alatt a használati és dísztárgyak. Egyedi formavilágú és díszítésű munkái őrzik őseink hagyatékát, mintakincsét is. Az írókás díszítést a terrakotta égetés követi. A tárgyak a színvilágot, használhatóságot, tartósságot a fazekaszöld, fazekassárga, a barna és a modernebb színvilágú bordó mázak ráégetésének köszönhetik. Fiatalos, lendületes alkotói stílusával, a hagyományos technológiával készített edényei, tálai a modern konyhákban is jól megférnek, sütőedényei pedig megfelelnek a mai kor konyhai követelményeinek és a háziasszonyok elvárásainak. Tálai, csészéi, tányérjai dekoratív tálaló kiegészítői a családi asztalnak, és otthonainknak. Halminé Göcs Katalin fazekas termékeivel rendszeres résztvevője vásároknak, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat Megyekorzó rendezvényének, ahol 2019-ben két alkalommal nyerte el igényesen, gazdagon berendezett standjával a Megyekorzó legszebb standja elismerést.
 
A pályázaton feldolgozott élelmiszer termék kategóriában különleges, innovatív gyümölcs aszalványaival, a „csavarványokkal” Fejér Termék 2020 elismerésben részesül a Velencén alkotó Heiner István.
Heiner István és felesége kezdetben hobbiként, a tudatos, egészséges táplálkozás jegyében készített aszalványokat. Céljuk az volt, hogy a saját termesztésű gyümölcsöket, vitamintartalmukat is megőrizve, egész évben lehessen fogyasztani. Hobbijukat tovább fejlesztették, ma már kistermelőként készítik az aszalványokat. A gyümölcsök termesztésénél szem előtt tartják a vegyszermentes gazdálkodást. A feldolgozás hagyományos technológiája mellett innovációként jelenik meg, hogy a gyümölcspürét szilikonlapra öntik, simítják, s csak ezután kerül az aszalógépbe. A kész lapokat darabolják, felcsavarják, így nyerik el különleges, egyedi megjelenésüket a csavarványok. Céljuk, hogy a sárgabarack és szilván kívül egyedi ízvilágot hozzanak létre. Így alkották meg a meggyes, meggyes-mákos, szamócás, levendulás és szőlős csavarványokat. Heiner István csavarványai Velencén termesztett gyömölcsből készített különleges ízvilágú, egészséges és finom édességek, melyek hagyományos technológiával, mégis innovatív előállításukkal méltók a Fejér Termék 2020 elismerésre.
A kialakult, rendkívüli helyzetben különösen fontos, hogy a helyben előállított élelmiszerek és kézműves termékek minél több vásárlóhoz eljussanak. Ez egyaránt közös érdeke a termelőknek és vásárlóknak is. Az eredményhirdetést megelőző két hétben a Fejér Megyei Önkormányzat és a Megyekorzó Facebook oldalán mutatták be a Fejér Termék 2020 pályázóinak körét az elérhetőségük feltüntetésével. Azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertessék őket a megye lakosságával, és lehetőséget teremtsenek a vásárlásra is.
 
Az elismerés birtokosai jogosultak termékeik csomagolásán feltüntetni a Fejér Termék 2020 megjelölést, továbbá megjeleníthetik azt saját honlapjukon, hirdetéseikben, a Fejér Megyei Önkormányzat marketing tevékenysége mellett.
A csoportképen (b-j) Heiner István, díjazott, Bechtold Tamás, a Fejér Termék Bizottság elnöke, Halminé Göcs Katalin díjazott, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fejér Termék Bizottság tagjai: Szencziné Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke és Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke.
 
A Fejér Termék program folytatódik, hiszen a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján hamarosan elérhető lesz a Fejér Termék 2021 pályázat, melyre 2020. december 31-ig várják a pályázók jelentkezését.
 
 

Keresés

Tájékoztatás

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP