MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Átadták az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat a Szent György Kórházban
2019.02.21. 08:25

Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első országos főápolónőjének szobránál tisztelegtek hétfőn, Székesfehérváron, a Magyar Ápolók Napján. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi auditóriumában átadták az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat, amelyeket Siák Gabriella, diplomás ápoló és Takáts Anikó, vezető asszisztens kaptak. „Tiszteletbeli ápoló” lett Dr. Kozma Péter Tamás, ortopédus főorvos. 

A hétfői, egész napos program koszorúzással kezdődött, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház hotelépülete előtti parkban, ahol a résztvevők Kossuth Zsuzsanna 2017-ben állított mellszobra előtt tisztelegtek.

 

Elhangzott, hogy Kossuth Lajos húga 1817-ben született, 1849 áprilisában nevezték ki a tábori kórházak főápolónőjévé. Szervező munkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített és biztosította, hogy önkéntes adományokból önként jelentkezők végezzék a sebesültek és betegek ápolását, ellátását.

 

Az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló volt.

Aktívan segítette Kossuth Lajos munkásságát, bizonyítva emberségét, bátorságát, a haza iránti hűségét, szakmai alázatát. A vesztes szabadságharc után Kossuth Zsuzsanna először Belgiumban, majd az Amerikai Egyesült Államokban töltötte száműzetését, szegénységben, betegségben, 1854-ben bekövetkezett korai haláláig. Emlékének megőrzésére 1998-ban emlékdíjat alapítottak, a Magyar Országgyűlés 2014-ben február 19-ét – születésének napját – a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította.

Az ünnepségen Kossuth Zsuzsanna szobránál koszorút helyezett el Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, Östör Annamária, egészségügyi és sporttanácsnok, Dr. Csernavölgyi István, a Szent György Kórház főigazgatója, Szabó-Bakos Zoltánné, ápolási igazgató, Varga Erika, járási tisztifőorvos, Tóthné Oláh Edit, járási szakfelügyelő ápoló, Béres Imre, megyei szakfelügyelő ápoló, Varga Márta, Székesfehérvár Humán Szolgáltató Intézetének igazgatója, valamint Egyesített Szociális Intézmény a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, az Országos Mentőszolgálat, az és a Magyar Ápolási Egyesület képviselői.

Az ünnepség a kórház Romhányi auditóriumában folytatódott, ahol Dr. Csernavölgyi István, főigazgató a több száz egybegyűlt ápoló előtt mondott beszédében kiemelte: „A Magyar Ápolók Napja öt esztendeje hivatalosan is ünnepnap. Ez nagyon fontos, ennek üzenete van. Mindannyian tudjuk, hogy az ápolókat, akik önzetlenül, szakmaisággal, környezetük irányába empatikusan teszik a dolgukat „egészen speciális masszából gyúrták." Sokszor a saját fizikai és pszichikai egészségük határát feszegetik, akkor, amikor másokon segíteni próbálnak.” 

Bármennyit is fejlesztünk, bármennyire is úgy érzem magam egy kisebb műtőben, mintha egy űrhajóban ülnék, akármilyen csodafalakat emelünk, a lényeg ugyanaz marad: a beteg, a rászoruló ember, rajta kell segítenünk.” - hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen kitüntetések átadására is sor került. Az „Év ápolója” elismerést Siák Gabriella, diplomás ápoló kapta.

Az "Év asszisztense" díjat Takáts Anikó, vezető asszisztens vehette át.

„Tiszteletbeli ápoló” lett Dr. Kozma Péter Tamás, ortopédus főorvos. Miniszteri elismerő kitüntetésben részesül kedden, a budapesti központi ünnepségen Szomor Andrea, a Sürgősségi Betegellátó Osztály és Belgyógyászati Intenzív Részleg főápolója.

Az ünnepségen köszöntötték az ötven esztendeje Székesfehérváron, az egészségügyi szakközépiskolában végzett ápolónőket is, így elismerést kapott Barabás Mihályné Makk Edit, Frey Mártonné Halas Mária, Gimesi Józsefné Jonkli Ágnes, Khaut Gyuláné László Erzsébet, Kovács Zoltánné Sebestyén Borbála, Lakosa Józsefné Szakács Júlia, Manner Józsefné Szalók Mária és Pápai Imréné Falusi Etelka. Közreműködött a kórház kórusa, Tóka Szabolcs vezényletével.

Az intézmény pályázatot írt ki „Miért választottam az egészségügyi pályát?” címmel; az első három helyezett Földesné Ferenczi Tünde, Kállai Viktória és Orbán Csilla lettek. Az egész napos program tudományos ülésekkel zárult.

szekesfehervar.hu 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár