MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Átadták az új kerékpáros alagutat Mány térségében
2020.12.04. 07:55

A kerékpárosok biztonsága érdekében új alagút épült Bicske határában. Az 1-es számú főút alatt átvezető alagutat ma a sajtó és a kivitelező cég képviselőinek jelenlétében adta át Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, valamint Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke. Az 1-es számú főutat Bicskénél keresztezi az Etyek–­Bics­ke–­Tar­ján nyom­vonalú, már tavaly átadott, rövid idő alatt komoly népszerűségre szert tett kerékpárút, ám ezt a kereszteződést - mint azt Tessely Zoltán elmondta - a szakemberek veszélyesnek nyilvánították, ezért volt szükséges az alagút megépítése, amelyre - a megfelelő úthálózati elemek elkészítésével együtt - a kormány 325 millió forintot biztosított a Pannónia Szíve program III. ütemének keretében. A miniszterelnöki biztos hozzátette, hogy az átadásra került kerékpárút és alagút kivitelezési munkái a határidő előtt 3 hónappal, kiváló minőségben készültek el. A sikeres munkavégzésért Péninger János építésvezető elismerő oklevelet is kapott.
 – A fejlesztési csomagból ezenkívül már csak egyetlen elem van még megvalósítás alatt: Etyeken, az Öreghegyen egy új buszforduló és egy plusz úthálózati elem kialakítása, amelyet szeretnénk összevonni egy vizes közműfejlesztéssel. Ebből a forrásból jött létre Újhegyen az új alsó út és a Tarjánig tartó 40 kilométer hosszú kerékpárút – közölte a részleteket Dr. Molnár Krisztián.
 
A megyei közgyűlés elnöke elmondta, a program 4. ütemének támogatása is megérkezett már. Ez mindösszesen 1 milliárd 412 millió forint. Ebből megvalósulhat a váli Ürményi-kastély teljes tervezése és a vereb–vál–gyúró–etyeki új úthálózati elem tervezése. Minkét beruházás már folyamatban van, utóbbi fejlesztés esetében már decemberben lezárulhat a közbeszerzési eljárás. A váli kastélynál ez a jövő év első felében várható. Molnár Krisztián hozzátette, a kormány határozottan garanciát vállalt arra, hogy a tervezést követően a kivitelezésre is forrást tud biztosítani.
Az M1 autópálya tervezett felújítása és a 2x3 nyomsávossá tételével meginduló kivitelezések miatt a forgalom jelentős része áttevődik az 1-es főútra, közvetve pedig a régi 1-es (8101) útra. Emiatt az utóbbi két út kereszteződésének átkelési szakaszán az Etyek-Bicske közötti kerékpáros közlekedés, az 1-es főúton való kerékpáros áthajtás biztonságossá tétele érdekében új kerékpáros nyomvonal létesítése, valamint a főútvonalat érintő szintbeli csomópont alagúttal való kiváltása vált szükségessé. A tervekben megfogalmazott műszaki tartalom mintegy 228 méter hosszban és 225 m szélességben korrigált kerékpárút építését tartalmazta padka kiépítéssel, aszfalt burkolattal. A szintbeli kereszteződés helyett kivitelezésre került egy 27,85 m hosszú 3 m szélességű alagút, szintén aszfalt burkolattal. A műszaki tartalom magában foglalta továbbá a kerékpárút és a műtárgy teljes körű vízelvezetésének megépítését is.
 
 
(Forrás,fotók: Media 24 / Nagy Norbert-FMH)

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP