MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Augusztus 20-ig látogatható a Nemzeti Emlékhelyen az Osszárium
2019.08.12. 11:14

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szombaton reggel az osszáriumot, királyaink csontkamráját a Nemzeti Emlékhelyen. A Királyi Napok idején, Augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.   

Rácz Piroska antropológus szakvezetésével szombaton délután háromkor nézhetik meg az érdeklődők az Osszáriumot.

A szakvezetések időpontjai:

  • augusztus 11-én 15.00 órakor
  • augusztus 12-én 15.00 órakor
  • augusztus 18-án 15.00 órakor
  • augusztus 19-én 15.00 órakor

A hagyományokhoz híven idén is egy-egy szál virággal tisztelegtek az eseményen megjelentek királyaink emléke előtt a Nemzeti Emlékelyen.

Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy „E szent hely Magyarország Origója, a keresztény magyar nemzet bölcsője lett. Az állam- és templomalapító király sírjának közelsége tette a koronázást érvényessé, az állami főhatalom gyakorlását legitimmé fél évezreden, harminchét uralkodón át.” Kiemelte: az első trónörökös és Szent István után még sokan kívántak a koronázótemplomban nyugodni haláluk után. „Voltak köztük királyok, királyi családtagok, és mások, akik sokat tettek az országért, és méltónak találtattak erre a megtiszteltetésre. Közülük a szerencsésebbek maradványai itt vannak most a lábaink előtt. Mielőtt azonban alászállnánk a csontkamrába, hogy kifejezzük előttük tiszteletünket, emeljük föl kicsit a tekintetünket.”

 

 

 

Keresés

Választás 2019

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP