Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Barátság Nap Opoleban
2017.03.27. 09:03

Székesfehérvár Önkormányzata, Opole Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole Vajdaság az idei esztendőben is közösen ünnepelte a Lengyel-Magyar Barátság Napját. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a Lengyel-Magyar Barátság Napját. Az idei állami ünnepségeknek március 24-én és 25-én a lengyelországi Piotrków Trybunalski ad otthont.Városaink és megyéink közös ünnepségének 2017-ben a lengyelországi Opole volt a házigazdája. Az idei Barátság Nap fővédnöke dr. Körmendy Adrienne főkonzul volt. A jelentős esemény alkalmából székesfehérvári és Fejér megyei delegáció látogatott el lengyelországi testvérvárosunkba, Opoléba. A háromnapos látogatás alkalmával több szakmai találkozót és egyeztetést is tartottak a felek, városi, valamint megyei szinten. A program keretében megtekintették a „Lengyel nyár, magyar ősz” című dokumentumfilmet, amely azt mutatja be, hogyan segítettek a lengyelek Magyarországnak az 1956-os forradalom alatt és azt követően. Ezen kívül rendhagyó történelemórát is tartottak, ahol a magyar-lengyel történelem közös eseményeit ismerhették meg az opolei diákok.
Szerda délelőtt az elmúlt év novemberében, Opoléban felállított emlékoszlopnál helyeztek el koszorút a magyar és a lengyel partnerönkormányzatok.
A hivatalos programokat a szerda esti gála zárta, ahol a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Énekkara és a Kákics együttes, továbbá az opolei Ramada táncstúdió fiatal tehetségei is felléptek.
 
 
Az ünnepségen Straszewski Andrzejnek, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének „Opoléért” kitüntetést adományozott a lengyel város Közgyűlése, melyet a testület elnökétől vehetett át a díjazott.
Opole a 2017-es esztendőben ünnepli városi rangra emelésének 800. évfordulóját. A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan számos programot szervez az idei évben Opole, melyben számítanak a fehérvári intézmények, civil szervezetek együttműködésére. Székesfehérvár város hivatalos delegációját Róth Péter alpolgármester, Viza Attila képviselő, Deák Lajosné képviselő, Vass Éva bizottsági tag, míg a Fejér Megyei Önkormányzat hivatalos delegációját Tanka Csaba alelnök, Bálint Istvánné megyei képviselő, Horváth András megyei képviselő, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke és Straszewski Andrzej, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke képviselte Opoléban.

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár