MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

 

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Cselekvő Fejér megye
2021.02.23. 11:38

Közel hatvan Fejér megyei települési önkormányzattal közösen vesz részt az Echo Innovációs Műhely konzorciumvezetőként a TOP-5.3.1. „A helyi identitás és kohézió erősítése” című projekt megvalósításában. A részletekről kedden délelőtt dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológia Kutatótanszék tanszékvezetőjével adtak tájékoztatást a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban, Székesfehérváron.Közel hatvan Fejér megyei települési önkormányzattal közösen vesz részt az Echo Innovációs Műhely, mint konzorciumvezető a TOP-5.3.1. „A helyi identitás és kohézió erősítése” című projekt megvalósításában. A programok célja a helyi közösségek fejlesztése, közösségfejlesztési folyamatok indítása. Idén megtörténik a helyi nyilvánosság fórumainak fejlesztése is, ennek részeként elindulnak a térségi honlapok, valamint új programelemként online vitákat, fórumokat szerveznek. A részletekről sajtótájékoztatón adtak tájékoztatást a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével a konzorciumi partnerek képviselői.
„Szerintem ezek a települések egy jó döntést hoztak. Hiszen, ami a program célkitűzése volt, identitás és kohézióerősítés, azt láthatjuk, hogy a programhoz csatlakozó mintegy 60 település elvégzett egy olyan feltáró tevékenységet, amellyel az alapvető társadalmi problémákat is felmérték a szakemberek. Ezt követően olyan ötletek és elképzelések indulhattak el, amelyek a társadalmi érzékenyítést, a helyi közösségek fejlesztését is szolgálják, így a helytörténeti kutatásokat, a helyi értékek feltárását, megörökítését és összegyűjtését. Immáron a hatvan település viszonylatában közel ennyi közösségfejlesztőt képeztek majd kerültek felvételre a program során. Megjelent negyvennyolc helytörténeti gyűjtemény is. Most már új honlapok készülnek és egy interaktív 21. századnak megfelelő online munka indul el, konzultáció, probléma felvetés és megoldás lehetőségeinek keresése, amely egy továbblépése ennek a programnak.” - tájékoztatott dr. Molnár Krisztián.
A Fejér Megyei Közgyűlése elnöke a továbbiakban beszámolt arról, hogy rövid idővel Fejér megyének önálló helyi identitás fejlesztő, kohézióerősítő programja indul. A várakozásaik szerint megyei szintem mintegy százmillió forint összértékben. Ha ez így lesz, akkor természetesen ebben a munkában is számítanak az Echo Innovációs Műhelyre.
„A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programunknak lesz folytatása, valószínűsíthető, hogy „TOP 2 Plusz” néven. A Fejér Megyei Önkormányzat a 2021-2027-as uniós időszakban is fontos gazdája lesz a terület- és település fejlesztésnek. Ez időszak felhívásai között már most is látjuk azokat a forrásokat, amelyek a mostani 5.3.1-hez hasonlóan a társadalom, a közösségek és a civilek számára ilyen és effajta építkezési lehetőséget hordoznak magukba.” – tette hozzá dr. Molnár Krisztián.
A Cselekvő Fejér megye projektek célja olyan közösségfejlesztési folyamatok kezdeményezése és megvalósítása, melyek eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, erősödik a helyi civil társadalom, segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, erősödik a társadalmi aktivitás, kialakulnak, illetve megerősödnek a szükséges kompetenciák, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, térséghez való kötődés. A projektek 2018-ban közösségi részvétellel megvalósuló felmérésekkel és tervezéssel indultak, a programokba, önkormányzati rendezvényekbe eddig több mint 20.000 lakos kapcsolódott be. További eredményként elkészült már 60 videófilm a megye településeiről, 60 fő sikeresen elvégezte a 120 órás közösségfejlesztő képzést is. A pandémia alatt sem pihentek a közösségfejlesztők, elkészült 48 helytörténeti tanulmány és több mint 300 épített örökséghez kapcsolódó objektum leírása, rendszerezése is.
Idén megtörténik a helyi nyilvánosság fórumainak fejlesztése is, ennek részeként elindulnak a térségi honlapok, valamint új programelemként online vitákat, fórumokat szervez az Echo Innovációs Műhely. Ezen viták fókuszában – a jelenlegi helyzetre való tekintettel – a koronavírus és a veszélyhelyzetek társadalmi kezelése áll.
Márciusban 5 Fejér megyei térségben kísérleti jelleggel valósul meg a fórum, melyen a helyi lakosok, bevont szakértők és a települések vezetői közösen beszélik át, hogy mit lehet tenni a helyi közösség védekezési és helyreállítási képességének fejlesztése érdekében. Bodajkon 2021. március 10-én 10 órakor, Adonyban március 11-én, 17 órakor, Zámolyon március 22-én, 17 órakor, Sárbogárdon március 24-én, 17 órakor és Lepsényben 2021. március 25-én, 17 órakor kezdődnek az online előadások. A vitákban társszervező lesz a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete.
 
Az érdeklődő lakosok az online fórumokon való részvételre a www.cselekvokozosseg.hu oldalon jelentkezhetnek. Itt érhető el a kérdőív is és a vitákra való felkészülést segítő videók is.
 
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP