MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Dr. Müller Cecília veheti át idén a Szent István-díjat augusztus 18-án
2020.08.14. 10:52

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a Szent István Emlékérem és Díj idei díjazottja – az emberi helytállása, keresztény hitvallása, szakmai tudása, áldozatos tevékenysége elismerésére, jelentette be Spányi Antal megyés püspök és Csurgai Horváth József, a Levéltár igazgatója.A magánszemélyek által, 2004-ben alapított díjat minden esztendőben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul.

Spányi Antal püspök, a Szent István Emlékérem és Díj Kuratóriumának elnöke és Csurgai Horváth József, a kuratórium elnökségi tagja a döntés kapcsán elmondták, hogy minden évben olyan személyre esik a választás, aki az egyéni életében és közösségi tevékenységében is példát ad a magyar társadalomnak. A megyés püspök kiemelte, hogy Dr. Müller Cecília fáradtságot nem ismerve, állhatatosan, magas szakmai színvonalon dolgozik az egész magyar lakosság egészségének megóvása érdekében és a népegészségügyért végzett munkája joggal váltott ki elismerést a magyar társadalomban.

A kuratórium elnöke hozzátette, hogy a főorvosasszony mélyen hívő, vallását gyakorló keresztény ember, aki aktívan is bekapcsolódik a liturgiába, mint lelkipásztori kisegítő, de nem ezért kapta a kitüntetést, hiszen sokan vannak olyanok, akik világi lelkipásztori munkatársként akár önállóan is vezetnek liturgiát. A díjra munkája, hivatása, küldetése érdemesítette, amely egyre nagyobb feladatokat bízott rá: 2010-ben már feladata volt a vörösiszap katasztrófa elhárításának irányítása, 10 év múlva pedig jött a Covid-19 pandémia, ami olyan feladat elé állított őt és az egész országot, amelyre nem volt még példa. 

Az idei díjazott Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos lesz, aki a COVID-19 koronavírus járvány kapcsán rendszeresen látta el információkkal a lakosságot az operatív törzs sajtótájékoztatóin.

Dr. Müller Cecília 1984-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát, négy szakvizsgával rendelkezik. Dunaújvárosban a Szent Pantaleon Kórház II. sz. Belgyógyászati osztályán volt kórházi orvos, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinátban üzemorvos, majd nagyvenyimi háziorvos (1991–1996), azután dunaújvárosi tisztifőorvos. 2010-től néhány hónapon át a Közép-Dunántúli Régió tisztifőorvosaként irányította az ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítását, amiért a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosaként, 2011 februárjában a Pro Sanitate díjat kapta meg, majd 2011. október 4-én dr. Faludi Gáborral, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal gyorsreagálási főosztályának vezetőjével együtt, miniszteri elismerésben részesült.

2011-től a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, majd 2018. december 1-től kinevezték a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének[11] és országos tisztifőorvos lett. 2020-ban a Nemzeti Népegészségügyi Központ az országos tisztifőorvos vezetésével vesz részt a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs munkájában, így az országos tisztifőorvos ebben a tisztségében a járvány során a hivatalos sajtótájékoztatók egyik résztvevője lett. 2009 óta a nagyvenyimi Nagyboldogasszony Plébánia világi lelkipásztori munkatársa. Férjével, Zseli Józseffel, aki szintén orvos, az egyetemen ismerkedett meg, két gyermekük és három unokájuk van lányuk révén. 

A Szent István Emlékérem és Díj korábbi díjazottjai:

2004 - Sobor Antal író, 2005 - Dr. Fitz Jenő régész 2006 - Dosztál Béla ’56-os forradalmár, 2007 - Dr. Martyn Gizella orvos, Sulyok János Ignác ciszterci szerzetes, 2008 - Tóth Mihály professzor, 2009 - Ciszterci Szent István Gimnázium Székesfehérvár, 2010 - dr. Szabó Lajosné, tanítónő, 2011 - Kiss János nagyprépost, helynök, 2012 - Balsay István városunk volt vezetője, 2013 - Dr. Béres József, a Béres Zrt. elnöke, 2014 - Dr. Rónai László, idegsebész orvos, 2015 - Kiss Melitta, a Magyar Örökség és Európa Egyesület titkára, 2016 - Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója, 2017 - Dr. Benkő Ágota, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke, 2018 - Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője, 2019 - Dr. Korzenszky Richárd OSB.

 

szekesfehervar.hu

Keresés

Tájékoztatás

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP