MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Együttműködési megállapodás a Váli örökségért
2020.10.21. 15:26

Együttműködési megállapodást írt alá a Fejér Megyei Önkormányzat által működtetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács, Vál Község Önkormányzata és a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos szerdán délután a Megyeházán. Az együttműködés szerint a felek közös célja „a Pannónia Szíve Program keretében a Váli Örökség turisztikai célú fejlesztésének előkészítése, amelyről Magyarország kormánya döntött és 1,4 milliárd forintos forrást biztosít hozzá.Magyarország kormánya döntött „a Pannónia Szíve Program keretében a Váli Örökség turisztikai célú, 1,4 milliárd forintos fejlesztéséről. A fejlesztések előkészítésével a Fejér Megyei Önkormányzat által működtetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot bízta meg - többek között - Vál Község Önkormányzatával való együttműködés keretében, Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő iránymutatása mellett. A projekt magába foglalja Válon a műemlék Ürményi-Dreher-kastély és a hozzá tartozó épületegyüttes és park kutatását, tervezését továbbá a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek településeket összekötő közút tervezését. Mindezeket a tervek szerint 2021. november 30. valósítják meg.
 
Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fejér Megyei Önkormányzat által működtetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, a teljes beruházást felügyelő Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és Bechtold Tamás, Vál polgármestere számoltak be a részletekről.
 
Biztos úr és polgármester úr sokéves munkájának megkoronázása az a kormánydöntés, amely 1,4 milliárd forint hazai forrást biztosít a térségbe és azon beül a Vál - völgyi kastély terveinek az elkészítésére, a kivitelezést megalapozó komplett tervdokumentáció elkészítésére és a térségben egy teljesen új úthálózati elem, a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közti új közút megtervezésére. Ez egy 11 méter koronaszélességű ténylegesen 2 méter közlekedési szélességű úthálózati elem lesz reményeink és terveink szerint. Mindkét projektet jövő év november 30-ig szeretnénk megtervezni. Első körben erre vállaltunk kötelezettséget és ennek megfelelően a szükséges közbeszerzéseket is elindítottuk már.” - hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, a Váli-völgy, a Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke. 
Évtizedek óta elindult az a törekvés, hogy ezt az állapotot, amit a főútról elhaladó forgalom is nap, mint nap lát, azt végre egy jobb irányba tereljük. Néhány évvel ezelőtt sikerült a magántulajdonostól a magyar államnak megvásárolnia a kastélypark és környékét, majd ezt követően védettség alá helyeznie. Most pedig a kormánydöntésnek megfelelően elkezdődhet a tervezés, hogy itt egy turisztikai vonzerővel bíró, megújult kastély, az Ürményiek és a Dreherek örökségét hordozó kastély fogadhassa a látogatókat Válban”- mondta el a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. „Ez a Pannónia Szíves Program fejlesztésének egy újabb állomása. Eddig leginkább ez a fejlesztési csomag Etyek fejlesztéséről, kerékpárút fejlesztésről, vagy a martonvásári városközpont fejlesztéseiről volt nevezetes. Most ehhez a Váli-völgy is csatlakozik, és annak a szíve, a központja Vál település, ahol nemcsak az Ürményiek, a Dreherek, de Vajda János és Kokas Ignác örökségét is ápolják az ott élők. Örömteli, hogy erre most kormányzati támogatást is kaptak.” – hangsúlyozta Tessely Zoltán.
 
Büszke vagyok az elmúlt tíz év teljesítményére, de minden fejlesztésünk mellett folyamatosan azzal a kérdéssel fordultak felénk mind a falubeliek, mind az odalátogatók, hogy mi lesz ezzel a csodálatos kastéllyal. Most először látszik az a reménysugár, hogy ez a kastély fel lesz újítva és végre a régi pompájában fog tudni tündökölni.” – fogalmazott Bechtold Tamás, Vál Község Önkormányzatának polgármestere.
Dr. Molnár Krisztián elnök, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, és Bectold Tamás polgármester aláírja az együttműködési megállapodást. 
 
A Kormány döntése alapján a projekt előkészítésére a Tanács számára 1 412 476 000 forint forrás biztosításáról döntött. A fejlesztés keretében felújítják Válon a műemlék Ürményi–Dreher-kastélyt és a hozzá tartozó parkot. A cél a korábbi történeti állapotnak megfelelő ingatlanegyüttes hasznosítása, valamint a kastélypark eredeti állapotának minél teljesebb mértékű helyreállítása és felújítása. A kastély és kastélypark megújítása mellett sor kerül a Szolgabíróság (volt iskola) épületének rekonstrukciójára és átalakítására új funkcióval, a „Rongyos" (gazdasági) terület hasznosítására kiszolgáló funkciókra, a Magtár turisztikai és kulturális célú hasznosítására, átalakítására, valamint a Nagypince vendéglátási, turisztikai és kulturális célú hasznosítására. Ezen felül Vereb–Vál–Gyúró–Etyek között új úthálózat kiépítésére is sor kerül.
 
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP