MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Életre kel a történelem - Péntekről SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK
2019.08.07. 08:48

Pénteken kezdődik és augusztus 20-ig tart a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata: a Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely idén is kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.
A Királyi NApok részletes programját ITT találja!  

Táncosok a világ négy égtája felől, katona- és fúvós zenekarok a belvárosban, a hazai könnyűzenei élet legjobbjai a Zichy-színpadon, különleges fényjátékok, a Dunántúl népi hagyományai a tereken, hamisítatlan középkori hangulat, hagyományőrzők, királyi óriásbábok, függőleges mesék, lovagi torna és számos gyerekprogram, élő óriás sakk a száz négyzetméteres sakktáblán, IV. Béla koronázása a Nemzeti Emlékhelyen – még összefoglalni sem egyszerű azokat az izgalmas, érdekes és látványos programokat, amelyeknek részesei lehetünk ebben a tizenkét napban. 

"Szeretnénk értéket közvetíteni, és szeretnénk, hogy az emberek jól érezzék magukat, hogy ott legyen a mosoly minél többeknek az arcán, kicsikén és nagyokén egyaránt.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a másfél hetes, kulturális, történelmi és közösségi értékeket képviselő összművészeti rendezvénysorozatról: „Izgalmas és érdekes minden székesfehérvári és minden máshonnan érkező vendégünk számára. Legyen az a vendég magyar vagy határon túlról érkező magyar vagy a világ más tájáról érkező vendég, biztos vagyok benne, hogy megtalálja azt a programpontot, amire érdemes elmennie, amin érdemes részt vennie.” A rendezvénysorozat célját az arra büszke és az arról felelősen gondolkodó város történelmi múltjának bemutatásában fogalmazta meg, ami a kultúra színes eszközeivel valósul meg, nemcsak a Belvárosra koncentrálva. A polgármester az előkészületek kapcsán köszönetet mondott mindenkinek, aki épít, részt vesz a lebonyolításban és az utómunkákban, valamint köszönetét fejezte ki a megannyi önkéntesnek a közreműködésért.

Az eseménysorozat megnyitója augusztus 9-én, pénteken 20.30-kor lesz a Városház téren.

A fesztivál nyitányán egy dramatikus történelmi játékot láthat majd a közönség, amelyben közreműködnek az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház és a Megadance Táncstúdió táncosai, az Avar Horda ütősei, a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház színészei, valamint az esemény jelképének számító királyi óriásbábok: a megnyitó résztvevői találkozhatnak először az idén koronázandó király, IV. Béla és lánya, Árpád-házi Szent Margit alakját megjelenítő figurákkal, amelyekkel már 21 tagúra bővül az Árpád-házi uralkodókat bemutató bábcsalád.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjai napi lebontásban.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője elmondta, hogy a fesztiválnyitány próbái már javában folynak. Az első este leglátványosabb programelemei közé tartozik még 3D-s Mapping architekturális vetítés, amit idén is három napon keresztül láthat a közönség a Bíróságnál, illetve elindul a Fény utca, a vetített történelmi képregénnyel. 

Augusztus 10-én 11 órától tudományos konferenciát rendeznek a Városházán Béla király, míg éltél... hű béke honolt címmel IV. Béla koráról, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében pedig 14 órakor nyílik kiállítás Hősök, szentek, hódítók címmel. Ezen a napon nyitják ki ünnepélyes keretek között 10 órakor az Osszáriumot is: a királyi csontokat rejtő kamra augusztus 20-ig naponta 9–20 óráig ingyenesen látogatható. (Az érdeklődők szakvezetéseken is részt vehetnek: augusztus 10-én a megnyitó után és 15 órakor; 11-én, vasárnap 15 órakor; 17-én, szombaton 15 és 18-án, vasárnap 15 órakor.)

Ebben az évben két alkalommal is fúvós zene tölti meg a belvárost. A 30 éves születésnapját ünneplő Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar meghívására szombaton, augusztus 10-én a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a dunaújvárosi Pentele Band és a Martonvásári Fúvószenekar érkezik a Fehérvári Fúvós fesztiválra, hogy a Fő utcán és a Városház téren muzsikáljon. A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon augusztus 16-án a Szolnok Légierő Zenekar, a Tata Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a házigazda Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar mutatkozik be térzenével, szakalaki bemutatókkal.

Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere, elmondta, hogy nyolc külföldi csoport fogadta el a meghívást, ami idén is lehetővé teszi, hogy a színes rendezvénysorozat a világot hozza el Székesfehérvárra. Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatják be hazájuk táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a mindig hangulatos folkesteken a Malom utcai Táncházban. 

Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítenek augusztus 17–19-én: a belvárosban királylányok, lovagok jönnek-mennek, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Számtalan foglalkozás, bábműsor és koncert várja a gyerekeket a belváros több pontján is. A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla koronázását láthatják augusztus 17-én, 18-án és 19-én. 

A Koronázási Szertartásjátékról jegyinformációk és érdekességek a www.koronazas.hu oldalon olvashatók.

28. alkalommal rendezik meg Szent István ünnepének előestéjén, augusztus 19-én az Öreghegyi Mulatságot a Bory-vár előtt.

Östör Annamária öreghegyi önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a Bory téren újdonság lesz idén a gyerekeknek rendezett interaktív játszóház, de minden korosztály találhat magának kedvére való programot: lesz például operett, felvonulnak a borrendek, fellép Vikidál Gyula, a napot pedig a népszerű utcabál zárja a Fantom zenekarral a csodálatos helyszínen látható tűzijáték előtt.

Hagyományosan része a Székesfehérvári Királyi Napoknak a Népművészeti Fesztivál, amelyben idén Vas megye, a Rábaköz, a Sárköz, a Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, gyermekjátékait, népi sportjátékait, viseleteit, dalait, táncait, meséit ismerhetik meg az érdeklődők. 

A programsorozatból nem maradhatnak ki a könnyűzenei koncertek, a fellépők között idén is hazai előadók színe-java érkezik a királyi városba. Augusztus 10-én este a Budapest Bár várja a közönséget a Zichy-színpad elé, a tizenkét napos sorozat második felében, augusztus 16-án Füredi Nikolett, Kocsis Dénes, Serbán Attila és Simon Boglárka operett- és musicalslágereket énekel. Augusztus 17-én Rúzsa Magdi lép színpadra, 18-án pedig a fehérvári kötődésű Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös koncertje ígér garantáltan jó zenét.

F. Szegő Krisztina, a Fehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az egyedi fesztivál csak Székesfehérvárhoz köthető, és olyan egyedi eseményekkel, színvonallal bír, amely a kezdetektől megduplázta a vendégéjszakák számát. A Székesfehérvári Királyi Napok záró hétvégéjére, augusztus 17–20. között 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Székesfehérvári Turisztikai Kft., valamint a MÁV-START Zrt. és a GySEV Zrt.

Keresés

Választás 2019

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP