MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Elkészült a Szent György kórház szülészeti osztályának teljes felújítása
2020.10.16. 18:42

Pénteken adták át a felújított családbarát szülészeti-nőgyógyászati osztályt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Megújultak a szülőszobák, a gyermekágyas szobák és az ahhoz tartozó helyiségek - mosdók, öltözők, zuhanyzók - valamint alternatív szüléstámogató helyiség kialakítására és felszerelésére is sor került. A kórház 200 millió forintot nyert el a Családbarát Szülészet Pályázati Program keretében, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is hozzájárult a felújításhoz. A nyertes pályázathoz kapcsolódóan az építkezés tavaly decemberben indult a Szent György Kórházban, felújították a szülőszobákat a vizesblokkokkal együtt, valamint olyan alternatív szülőszobát is kialakítottak, ahol lehetőség lesz a vízben szülésre is. A szülészet-nőgyógyászati osztály épületben kapott helyet három műtővel az egynapos sebészeti ellátást szolgáló centrum is.
 
Az eseményen Dr. Bucsi László Phd. főigazgató köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy igazi örömünnep a projekt lezárása a kórház számára. A felújításért köszönetet mondott a kormánynak, hogy elindította a Családbarát Szülészet Pályázati Programot és Székesfehérvár polgármesterének is, kiemelve, hogy Székesfehérvár Önkormányzata jelentős összeggel egészítette ki a pályázati forrást. A főigazgató szólt arról is, hogy az USA-tól Ausztráliáig számos kórházban fordult meg és a most kialakított centrum ezen tapasztalatok tükrében is világszínvonalúnak nevezhető.
 
Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a kormánynak, valamint Székesfehérvár Önkormányzatának a "jó gyakorlatért", hogy hozzájárul a mindenkori fejlesztésekhez.
 
Az átadáson dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormány családbarát pályázatáért és azért, hogy biztosították a fejlesztés megvalósításához szükséges forrást. Ugyancsak megköszönte a kivitelezők, a tervezők munkáját.
 
Dr. Hagymásy László főorvos, a szülészet- nőgyógyászati osztály vezetője kiemelte, hogy a mostani fejlesztés tovább segíti a természetes szülés gyakorlati megvalósítását és a családközpontú szülészeti, újszülötti és koraszülötti ellátást.
 
Szólt az egynapos sebészeti ellátás fontosságáról is, kiemelve, hogy nagyon sok laparoszkópos műtétet végeznek az osztályon, ezen műtétek mintegy 60%-át ennek keretében tudják elvégezni. A főorvos felidézte, hogy mintegy 20 éve dolgoznak már a családközpontú szülészeti elvek szerint. Hosszú évek óta a Szent György Kórház újszülött osztályán 24 órán át lehet együtt a baba és anyukája az úgynevezett rooming-in ellátásnak köszönhetően, ahol igény szerinti a szoptatás, az újszülöttet önállóan gondozhatja édesanyja. Ebben mind a csecsemő és újszülött nővérek, mind pedig a szülésznők is támogatják, segítik őket. A főorvos örömét fejezte ki, hogy már 35 orvos dolgozik az osztályon és közöttük sok a fiatal: ez is jelzi, hogy az új orvosgeneráció számára is vonzó az a szakmai munka, amit a Szent György Kórházban végeznek. Dr. Hagymásy László elmondta, hogy 2019-ben 2614 újszülött látta meg a napvilágot a Szent György Kórházban. Történelmi távlatot adva a családbarát szülészetnek, szólt a korábbi „dehumanizált” szülészeti ellátásról is, ahol az édesanyák közös szülőszobákban hozták világra gyermeküket.
 
A kórház fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-dunántúli Térségi Igazgatósága részéről Lőrincz Krisztina idézte fel a projekt születésének kezdeteit és a megvalósulás időszakát. Elmondta, hogy a 2018-ban kezdődött projekt eredményeként az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti osztálya jött létre, ami a jövő elvárásai felé mutat irányt.
 
 
Az ünnepségen részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatósági tanácsnoka, valamint Spányi Antal megyéspüspök is, aki megáldotta a megújult szülészet-nőgyógyászati osztályt.

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP