MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Elkezdődött a Királyi Napok programsorozata Szent István városában
2022.08.13. 20:16

Pénteken este, a Királyi Napok megnyitóján az Élet pecsétje című dramatikus történelmi játékkal tisztelgett Székesfehérvár az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója előtt, megnyitva ezzel az idei programsorozatot. Szombaton az Osszárium ünnepélyes megnyitásával folytatódtak az ünnepi programok. Székesfehérvár legnagyobb és legszebb, tíznapos ünnepségsorozatának, a Székesfehérvári Királyi Napoknak a megnyitóját idén új helyszínen, a Zichy ligetnél rendezték meg. A megjelenteket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte: „Nagyon boldog vagyok, hogy újra itt lehetek, és egy olyan Királyi Napok rendezvénysorozatot nyithatunk meg, amit megszoktunk, amit megszerettünk, hiszen az elmúlt két esztendőben a pandémia miatt nem volt teljes a Királyi Napok, de idén újra az lesz.” Dr. Cser-Palkovics András külön üdvözölte az idei díszvendég, Esztergom polgármesterét, Hernádi Ádámot. Mint mondta, két történelmi város, Szent István két városának jó együttműködését jelezi, hogy együtt, közösen nyitják meg a Fehérvár életében kiemelkedő jelentőséggel bíró másfél hetet. 


Idén augusztus 20-án, délelőtt 10 órakor Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke lesz Szent István városának vendége, és itt fogja elmondani ünnepi beszédét a Szent István téren - Székesfehérvár polgármestere invitált mindenkit az ünnepi pillanatokra és a tíznapos összeművészeti fesztivál eseményeire.


A beszédeket követően az Élet pecsétje – rege az Aranybulláról dramatikus történelmi játékot láthatta a közönség. 


A Székesfehérvári Királyi Napok szombaton az Osszárium ünnepélyes megnyitásával folytatódott. Székesfehérvár városának szép hagyományaként a Szent István Király Múzeum minden évben megnyitja a hajdani királyaink és nemzeti nagyjaink földi maradványait őrző csontkamrát a Székesfehérvári Királyi Napok idején a nagyközönség számára. Az Emlékhely és a királyi csontkamra augusztus 21-ig ingyenesen látogatható.


Székesfehérvár és a Szent István Király Múzeum közös eseményén Prof. Dr. Kásler Miklós korábbi miniszter mondott emlékező beszédet. „Amióta megteremtetett az ember, azóta emberi kötelessége, hogy gondoskodjék és emlékezzék meg a halottairól” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Prof. Dr. Kásler Miklós. 


A beszédet követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az Osszáriumnál.

(forrás és fotók: okkfehervar.hu)
 

Keresés

Tájékoztatás

Testvérkapcsolat

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum