MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Emléktűzgyújtás a Don hőseiért
2019.01.08. 11:35

Emléktűzgyújtással tisztelegnek a Don-kanyarban vívott harcok során elesett katonahősök előtt. Az esemény pénteken 18.00 órakor kezdődik a pákozdi Mészeg-hegyen, ahova tisztelettel várnak minden emlékezőt! A szervezők különbuszt indítanak a Piac térről és a vasútállomásról, illetve gondoskodnak a visszautazásról is. 
A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. sz. Cserkészcsapat és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely 26. alkalommal szervezi meg az emléktűz-gyújtást. A katonai tiszteletadás mellett rendezett esemény a Doni áttörés 76. évfordulóján, január 12-én, pénteken 18.00 órakor kezdődik Pákozdon, a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnánál. Megemlékező beszédet mond Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az elesett hősökért ökumenikus a magyarországi történelmi egyházak képviselői mondanak imát.
 
A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra, megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül. A szovjet Vörös Hadsereg 1943. január 12-én, a mínusz 30-35 fokos fagyban indította meg támadását a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős magyar katonaságból mintegy százezren vesztetté életüket. Emléküket az 1990-es években, Pákozdon épült kápolna őrzi, ahol végső nyughelyet talált az orosz földről, Rudkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványa is. A kápolnában minden évben megemlékezést szerveznek az esemény évfordulóján.
 
A programra a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség különbuszt indít szombaton 17.00 órakor az autóbusz-állomásról, a Hatpöttyös Étterem elől, illetve 17.15 órakor a vasútállomásról. Az autóbusz a megemlékezés után vissza is szállítja az emlékezőket. A szervezők tisztelettel várják mindazokat a pénteki eseményre, akik szeretnék leróni kegyeletüket a katonahősök emléke előtt.
 
ÖKK
 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár