Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Eredetvédelmi fórum a Megyeházán
2018.02.28. 13:17

A Földművelésügyi Minisztérium indította el azt az Országos eredetvédelmi fórumsorozatot, amelynek szerdán Székesfehérváron a Megyeháza adott otthont. A program célja a földrajzi árujelzők számának növelése, ami hozzájárul az adott régió fejlődéséhez és a turizmus erősödéséhez is. A termelők értékesítési lehetőségei szempontjából jó példa a fehérvári Jancsárkert Termelői piac, amely 2013 óta működik. 
A 2015-ben elindított Eredetvédelmi Program célja az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők számának növelése, valamint a már oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása.
 
 
Az Eredetvédelmi Program székesfehérvári fórumát dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki elmondta, már évekkel ezelőtt célul tűzték ki, hogy a megyében megtalálható értékeket összegyűjtik és rendszerezik. A munkát  megyei közgyűlés korábbi elnöke, Vargha Tamás kezdte el a Fejér termék kategóriával, ahol megpróbálták összegyűjteni azokat a termékeket, amelyeket helyben állítanak elő.
Molnár Krisztián elmondta, évről évre sikerült magasabb szintre emelni ezt az értékgyűjtő munkát, sorra kerültek olyan értékek a gyűjteménybe, amelyek országos értékek is lettek. Hozzátette, nagy lökést adott a programnak, hogy az országgyűlés elfogadta a nemzeti értékeinkről és hungarikumokról szóló törvényt 2012-ben. Ezt követően hozták létre a Fejér Megyei Értéktárat Törő Gábor akkori elnök vezetésével.
 
 
A fórum részt vett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki szerint különös feladata és felelőssége van ennek a megyének és ennek a városnak az értékek megőrzése tekintetében.
 
„Egy több mint ezer éves város nem maradhatott volna fenn jelentős és maradandó értékek nélkül, amelyek minőséget is képviselnek. Minőséget, akár morális értelemben, akár tartalmi vonatkozásban. Ez a mozgalom is arról szól, hogy az érték egyben minőséget is jelent, valamint biztosítékot és biztonságot azoknak, akik ezeket az értékeket megvásárolják.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere, aki szólt a fehérvári Jancsár Kertről is, amely civil kezdeményezésként indult el és sikeres lett azoknak az embereknek köszönhetően, akik minden héten úgy döntenek, hogy itt vásárolnak, mert fontos nekik a minőség és a bizalmi viszony a termelővel.
A rendezvény megnyitóján Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy kiemelten nagy jelentőséggel bír a hagyományos és egyedi magyar értékek védelme, különösen akkor, ha mindez termékekben testesül meg.Emellett hangsúlyozta, hogy az egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok, olyan értékek hordozói, melyeket nemcsak védeni kell, hanem kötelességünk átadni a jövő nemzedékek számára is.
Ezt követően az Eredetvédelmi Programban nemzeti oltalmat szerzett termékek termelői részére adtak át elismerő okleveleket. Oltalmat kapott a Csopak bor, a Budaörsi őszibarack, a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye, az Újfehértói meggy, a Nagykun rizs és a Nagykörűi ropogós cseresznye is. A fórumon előadások hangzottak el többek között a helyi Értéktárak szerepéről, a szellemi tulajdonvédelem eszközeiről és a lokális termékek helyi értékesítéséről is.
 
Termelők értékesítési lehetőségei kapcsán jó példaként beszéltek a fórumon a fehérvári Jancsárkert Termelői piacról, ahol 2013 tavasza óta rendszeresek a szombati termelői és biopiacok.
 
A fehérváriak és a környéken élők megszerették a piacot, évente mintegy 70 ezer ember keresi fel. A piac életét színesítő, az árusokból, termelőkből álló Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület évente több rendezvényt szervez az egészséges életmód, és táplálkozás elterjesztéséért, népszerűek lettek a tavaszi és őszi Fehérvári Egészségpiacok, a Fejér Megyei Termelői Konferencia és Mustra és Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál is.
 
Szekesfehervar.hu

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár