MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Érzékenyítő foglalkozás tinédzsereknek
2021.11.03. 12:40

A mindennapokban egyszerűnek tűnő feladatok elvégzése is gondot jelenthet a fogyatékos embereknek – erről szereztek igen gyakorlatias tapasztalatokat a székesfehérvári tinédzserek, akiknek a MONTÁZS projekt szakemberei tartottak érzékenyítő foglalkozást az októberben újraindult helyi Kamasz Klubban. A járvány és az átalakítás miatti hosszabb kényszerszünet után újraindulhatott a sokéves hagyománnyal bíró székesfehérvári Kamasz Klub. Ennek keretei között az útkereső tiniknek tartanak a szakemberek önismereti foglalkozásokat, preventív tanácsadást, de a tevékenység része az empatikus közösség kialakítása, működtetése is. 
 
 
Az idei első klubfoglakozásra a MONTÁZS projekt fogyatékosságügyi tanácsadóit hívták el, akik 14–16 éveseknek tartottak játékos érzékenyítő foglalkozást. A program része volt többek között egy sajátos „oroszlánvadászat”, ahol speciális felszereléseket használva, nehezített körülmények között (be- és kijutás az akadálymentes mosdóba, a liftek használata, végigmenni sötét alagsori folyosón közlekedőcsíkkal) kellett a diákoknak összegyűjteni tucatnyi oroszlánfigurát. A kamaszok megtapasztalhatták, hogy a mindennapokban egyszerűnek tűnő feladatok elvégzése, például helyiségekbe bejutni-kijutni vagy tájékozódni, milyen akadályok leküzdését követeli meg a fogyatékos emberektől. 


A fogyatékosságügyi tanácsadók már a székesfehérvári Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ által szervezett nyári napközis táborokban is jelen voltak hasonló érzékenyítő programokkal. Akkor is játékos formában tanulhatták meg az empátia, a segítő attitűd  hasznosságát. A szakemberek tapasztalata, hogy az érzékenyítő foglalkozások után a gyerekek türelmesebbé, elfogadóbbá és segítőkészebbé válnak nemcsak a fogyatékos személyek, de egyéb hátrányos helyzetű csoportok irányába is.

A MONTÁZS projekt keretében országszerte 22 helyszínen működnek Információs és Koordinációs Pontok (IKOP-ok), amelyek naprakész információkkal segítik a fogyatékos embereket és családjaikat. Az egyes helyszíneken fogyatékosságügyi tanácsadók állnak az érintettek rendelkezésére személyesen, telefonon és e-mailben is.

A MONTÁZS projektről bővebb információ az alábbi linken található: 
https://nfszk.hu/projektek/montazs-projekt 

A MONTÁZS projekt képviselői Fejér megyében:
Viktória Rehabilitációs Központ (8000 Székesfehérvár, Erzsébet út 20.)
ikop.szekesfehervar@fszk.hu

Fogyatékosságügyi tanácsadók
Magyar Máriusz +36 20 268-1165
Akkermann Ferencné Oláh Rita Ágota +36 20 267-9049

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP