MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

És felborították a hegyet - Imádságos megemlékezés 56 hőseiért
2019.10.22. 13:00

A hagyományoknak megfelelően kedden délelőtt a Székesegyház oldalánál elhelyezett emléktáblánál, az 1956-os emlékkereszt alatt imádkoztak közösen a történelmi egyházak képviselői, valamint Székesfehérvár és Fejér megye vezetői az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért. Az eseményen Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója mondott ünnepi beszédet.  

Ünnepi beszédében Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója a nemzeti önbecsülés visszaszerzéséről és a "hegyeket felborító" elszántságról is szólt.

 

Beszéde elején Orosz Ágoston felidézte, hogy Magyarország népének 56-os forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott harca az egyetemisták békés tüntetésével kezdődött, akik eltávolították a kommunista jelképeket és a zsarnokság olyan szimbólumait, mint a vörös csillag, a Rákosi-címer és a kommunista diktátorok arcképei. "56-ban nem voltak altábornagyok, nem volt stratégia és taktika, itt csak halálba menő 17 és 20 éves gyerekek voltak, akiknek elege lett az istentelenség szörnyű ürességétől, a hazugságoktól és nekimentek felborítani a hegyet, megfordítani a történelmet, elindultak eszméletlen céltudatossággal élni, vagy meghalni" - fogalmazott a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója, utalva Fekete István Levél Bécsbe című 1956-os írására: “És felborították a hegyet, és megfordították a történelmet, és győztesen élve maradtak.."
"Magyarország vérzivataros történetében sok csatát vesztett, de minden ellenségét túlélte." - emelte ki Orosz Ágoston, aki a forradalom előzményeként felidézte azokat a szavakat is, amiket Brisits Frigyes, a ciszterci rend budai gimnáziumának igazgatója mondott 1948-ban, az egyházi sikolák állomosításának árnyékában: „Mi itt állunk, mi itt várunk, mi itt maradunk!”

 

Az igazgató ünnepi beszédében Pio atya Magyarországról szóló próféciájából is idézett, aki azt mondta: “Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”

Az ünnepi beszédet követően a történelmi egyházak képviselőinek imádsága következett: Spányi Antal megyéspüspök, Bencze András evangélikus lelkész, Révész Lajos baptista lelkész és Berze János református lelkipásztor mondott imát az 1956-os áldozatokért.

Az imádságos megemlékezés végén, hagyományosan két koszorút helyeztek el a székesfehérvári áldozatok neveit felsorakoztató tábla előtt. Koszorúztak a történelmi egyházak képviselői és a közéleti vezetők: Törő Gábor, országgyűlési képviselő, Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója.

 

szekesfehervar.hu

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP