MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

"EZ A FÖLD TELE HITTEL, MIT A SZÓ EREJÉVEL ÉS A SZÍVÜNKKEL TÁMASZTUNK FEL”
2019.03.15. 08:47

A Jubál Károly-emléktáblánál, a Halesz parkban a ’48-as emlékműnél, Bem József tábornok mellszobránál, a Petőfi-emléktáblánál, a Rónay Jácint-emléktáblánál, a Fekete Sas Szálló előtt, a Petőfi-szobornál, a Pelikán udvarban és a Szabadságharcos út 59. szám előtti ’48-as emlékműnél hajtottak fejet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt a város diáksága.  

Illatok, színek, hangok mentén idézték fel az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharc eseményeit a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai Jubál Károly mérnök-tanár, a szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetőjének és vértanújának szülőháza helyén álló emléktáblánál. A versekkel, kortárs és néptánccal színesített műsor végén a Fejér Megyei Közgyűlés nevében Wilmek Tibor alelnök, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester helyezett el koszorút az emléktáblánál. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Fidelitas, a Fejér Megyei Mérnök Kamara és a Tóparti Gimnázium képviselői szintén koszorúval emlékeztek Székesfehérvár híres szülöttjére.

A Halesz ligetben található ’48-as emlékműnél a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolájának diákjai ünnepelték a márciusi ifjakat. A műsorban a forradalom és szabadságharc történéseit elevenítették fel a diákok, az ünnepség végén pedig hagyományosan koszorúkat helyeztek el az emlékmű talapzatánál. A Fejér Megyei Önkormányzat nevében Tanka Csaba alelnök és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Brájer Éva alpolgármester közösen koszorúzott. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas, a Baloldali Frakció, valamint az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete is helyezett el koszorút a megemlékezés végén.

Zászlófelvonással kezdődött, majd ünnepi műsorral folytatódott a városi megemlékezés Feketehegy-Szárazréten, Bem József tábornok mellszobra előtt. A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi Úti Tagiskolájának diákjai tánccal, furulyaszóval, versekkel idézték fel a 171 évvel ezelőtt történt forradalmi eseményeket a Kultúrudvar szabadtéri színpadán. Az ünnepséget követően Székesfehérvár Önkormányzata nevében koszorút helyezett el Szigli István képviselő, valamint a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, A Szabadművelődés Háza, valamint az iskola képviselői.

A hagyományokhoz hűen közösen emlékezett a márciusi ifjak nagy tetteire a Székesfehérvári Szakképzési Centrum I. István Szakgimnáziuma és Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma a Petőfi-emléktábla előtt. „Ez a Föld tele hittel, mit a szó erejével és a szívünkkel támasztunk fel.” – énekelték az I. István Szakgimnázium diákjai, akiknek forradalmi utcajelenetében elhangzott többek között a 12 pont, Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című verse és a Nemzeti dal is. Az ünnepséget záró, Petőfi naplójából idézett gondolatok előtt került sor a koszorúzásra. A megemlékezés virágait a Fejér Megyei Önkormányzat nevében Wilmek Tibor alelnök, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala nevében Schneider Istvánné hivatalvezető-helyettes közösen helyezte el. A márciusi ifjak emléke előtt koszorúzással tisztelgett a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas, valamint a két oktatási intézmény vezetője.

Egy mai cukrászdából indulva repítette a nézőket az 1848. március 15-i forradalom közepébe a Vasvári Pál Általános Iskola műsora. A Rónay Jácint Ady Endre utcai szülőházánál tartott ünnepségen a hatodikos történelemkönyv szövegét töltötték meg élettel a szereplők. A műsort Horváth Zsófia hetedikes tanuló népdaléneklése és a Szózat zárta. Az emlékezés végén a Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke, Poklosi Péter idézte fel Rónay Jácint, a szabadságharc tábori lelkészének, a MTA tagjának Székesfehérváron indult életét. Az emléktáblánál koszorút helyezett el a Fejér Megyei Önkormányzat nevében Tanka Csaba alelnök, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester, valamint a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Fidelitas, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, a Városszépítő és -Védő Egyesület, valamint a Vasvári Pál Általános Iskola képviselője.
A Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdallal indult a Ciszterci Szent István Gimnázium megemlékezése. A Fekete Sas Szállónál tartott ünnepi műsorban Petőfi, Jókai és a többi márciusi ifjú mellett felidézték a forradalom ismert és ismeretlen nőalakjait is: “A hölgyek éppúgy, mint a férfiak, viselték a háromszínű kokárdát, egyenlően lelkesülve, áldozatkészen mindenre a hazáért. Könnyű szívvel, s teli reménnyel siettünk.” - hangzott el a műsorban. A megemlékezés végén koszorút helyezett el a Fejér Megyei Önkormányzat nevében Wilmek Tibor alelnök, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester, a Kormányhivatal nevében Schneider Istvánné hivatalvezető-helyettes, valamint a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Fidelitas, a Jobbik és a Ciszterci Szent István Gimnázium képviselője.

„Európa közepén élt valahol egy nép… Nem kívánt mást, csak saját hazát, hol övé a dal, s a szó. Hol aranyból és sárból születik majd, tudós és álmodó…” – a Kormorán együttes A költő visszatér című rockoperájának részleteivel idézték meg Petőfi Sándor és kortársai eszméit a költő szobránál szervezett ünnepségen. Hagyományőrzők tisztelgő puskalövése jelezte a megemlékezés kezdetét, amelynek keretében a Bory Jenő Általános Iskola növendékei versekkel, furulyaszóval és Kossuth-nótákkal állítottak méltó emléket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek. A Vasvári Pál Gimnázium több osztálya is eljött a március 14-i műsorra, valamint folyamatosan érkeztek az óvodáscsoportok is, hogy papírból készült nemzetiszínű virágokat és kokárdákat tűzzenek ki a forradalom évfordulóján a Petőfi-szobornál. A Fejér Megyei Önkormányzat nevében Tanka Csaba alelnök, Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester helyezte el a megemlékezés virágait Palotaváros önkormányzati képviselőivel közösen. A 171 évvel ezelőtt indult események hőseinek emléke előtt koszorúzással tisztelegtek a Baloldali Frakció, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas, valamint a két oktatási intézmény vezetői is.

„A Himnusz, a zászló, a nyelv, a kultúra - ez az, ami összeköt bennünket.” E gondolattal kezdődött a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola megemlékezése a Pelikán udvarban. A gimnazisták azon névtelen hősöknek állítottak emléket műsorukban, akik Kossuth hívó szavára indultak harcba a szabadságért, a függetlenségért. A színpadképekben a toborzást, a tábori életet és az otthon maradottak mindennapjait, valamint a harcokat jelenítették meg. Az ünnepséget követően Fejér Megye Önkormányzata képviseletében Wilmek Tibor alelnök, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas képviselői, az oktatási intézmény igazgatója, valamint a Primavera Kórus tagjai koszorúztak a Pelikán Udvar falán található, a több mint kétszáz éves magyar nyelvű színjátszásnak emléket állító tábla előtt.

A Szabadságharcos úton a Kodolányi János Egyetem és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium közös ünnepséggel tisztelgett a forradalmárok emléke előtt. A Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében Tanka Csaba alelnök, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő helyezett el koszorút. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas, valamint a Kodolányi János Egyetem, valamint a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium képviselői is elhelyezték a megemlékezés virágait az intézmény előtti ’48-as emlékműnél.

 

Képek: Bácskai Gergely, Molnár Artúr, Simon Erika Írás: Csordás Csilla, Fejér Tamás, Stettler Zsuzsanna

szöveg:szekesfehervar.hu 

Keresés

Választás 2019

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár