MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Fejér megye az esélyek tükrében – konferencia a Megyeházán
2019.10.01. 15:23

Helyi önkormányzati vezetők, önkormányzati képviselők és az esélyegyenlőségben érintett intézmények képviselőinek részvételével rendezték meg a Fejér megye az esélyek tükrében című konferenciát a Megyeházán. Az eseményen a felzárkóztatással, az esélyteremtéssel, a különféle fejlesztésekkel és pályázatokkal, illetve a jó gyakorlatokkal kapcsolatos kérdésekről hallgattak meg a mélyszegénységben élőkről, főként a roma célcsoportokról, a gyerekekről és a nőkről, valamint a fogyatékosokról és az idősekről országos, megyei és városi kitekintésű előadásokat a résztvevők.  
A konferenciát a „Fejér megyei felzárkózás-politikai együttműködés fejlesztése” című, EFOP-1.6.3-17-2017-00005. azonosító számú projekt keretében rendezték meg kedden a Megyeháza Dísztermében. A mintegy 65 millió forint értékű projektet a Széchenyi 2020 program keretében a Fejér Megyei Önkormányzat valósítja meg a 2018-2020-as időszakban.
„Az esélyegyenlőség a társadalom számára fontos érték, segíti elérni azt a célt, hogy megkülönböztetés nélkül mindenkinek esélye legyen a munkavállalásra, a karrierre, a jó minőségű szolgáltatások elérésére, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, egészséges vagy fogyatékkal élő, milyen a származása vagy az anyagi helyzete, illetve az életkora. A társadalmi egyenlőtlenség csökkentése érdekében minden projektnek e célokat is szolgálnia kell.” – fogalmazott nyitó beszédében Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette, a Fejér Megyei Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti, hogy együttműködésekre, megoldásokra törekedjen, és erre késztessen másokat is.
 
A beszéd után országos, megyei és helyi szinten mutatták be az esélyegyenlőségi munkát, annak megvalósult jó példáit.
A felzárkózás-politika aktuális kérdéseiről Szabó-Fazekas Ildikó, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának kormányfőtanácsosa tartott szakmai előadást.
A Magyar Falu Programot Dr. Bényi Krisztina, a Modern Városok és Falvak Fejlesztésének Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára mutatta be. A program célja, hogy az 5.000 fő alatti települések minél több fejlesztési támogatást kapjanak. A már lezárult pályázatok között szerepel például a helyi és közösségi terek fejlesztése (4 milliárd Ft), a nemzeti és a helyi identitástudat fejlesztése (6 milliárd Ft), orvosi rendelők építése (4 milliárd Ft), orvosi eszközök beszerzése (2 md), orvosi szolgálati lakás építése (5 milliárd Ft), óvodafejlesztés (5 milliárd Ft), önkormányzati utak felújítása (8 milliárd Ft), járdaépítések és -felújítások (3 milliárd Ft), eszközfejlesztés és közterületek karbantartására (3 milliárd). Jelenleg még folyamatban van a falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatása, melyre október 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat. A 4 milliárd forint keretösszegű programban 9 személyes kisbuszok beszerzésére lehet pályázni maximum 15 millió forint erejéig.
A Fejér megyei foglalkoztatásról Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője tartott előadást. Elhangzott többek között, hogy 2019. augusztusi adat szerint Fejér megyében 2,4 százalékos a munkanélküliségi ráta. „Eljutottunk odáig, hogy a munkáltatók igényeit egyre nehezebben tudjuk kielégíteni.” – mondta Buday Attila. Arról is beszámolt, hogy létrehozták a https://vmp.munka.hu/ virtuális munkaerőpiaci portált, ahol a munkaerő-igények és a -kínálat találkozik.
 
A Helyi Esélyegyenlőségi Programokhoz kapcsolódó felzárkózási aktivitásokat Márton Zoltán, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Területi Felzárkózási Ügyek Főosztálya, Helyi Esélyegyegyenlőségi Programok Osztálya osztályvezetője mutatta be a közönségnek.

Székesfehérvár esélyegyenlőségi programjának innovatív elemeiről Molnár Tamás, a város civil és ifjúsági ügyekért felelős tanácsnoka tartott előadást. Beszélt a Székesfehérvári Érzékenyítő Programról (SZÉP), amely arra hivatott, hogy a fogyatékossággal és az egészségben élőket, főként a gyerekeket közelebb hozza egymáshoz egymás jobb megértése és a tolerancia jegyében. Az elmúlt két évben mintegy 1.263 általános iskolást értek el a programmal. A SZÉP Tervtanács a városi épület-felújításokhoz, építkezésekhez nyújt segítséget, hogy figyelembe vegyék az akadálymentesség kritériumait. Beszélt az EsélyKörröl is, amely alulról szerveződő kerekasztalként tömörít mintegy 20 fogyatékosügyi szervezetet. Jó példa arra, hogy az egy tematikában tevékenykedő civil szervezetek közösen több eredményt tudnak elérni, és könnyebben jutnak támogatáshoz is. Beszélt az Alba Bástya Család- és Gyermekvédelmi Központról, amely a kötelező feladatokon túl számos egyéb közösségi programot, projektet valósít meg. Végül szó volt a 30 éves Alba Regia Nyugdíjas Egyesületről, amely nagyon aktív és folyamatosan fejlődő szervezete a városnak. Fontos eredmény, hogy Székesfehérvár 2018-ban második alkalommal is elnyerte az Idősbarát Önkormányzat Díjat.
 
A konferencia további részében szó volt a mélyszegénységben élőkről, főként a roma célcsoportokról, a gyerekekről és a nőkről, valamint a fogyatékosokról és az idősekről.
 
A rendezvénnyel egy időben a sárkeresztúri Hangyák Szociális Szövetkezete, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, a Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézmény gondozottjainak munkáiból kiállítás és vásár nyílt a Megyeháza földszinti aulájában.
 
ÖKK, FMÖ 
 

Keresés

Tájékoztatás

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP