Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Fejér megye fejlesztéséről tárgyalt a Fehérvári Szenátus
2017.06.01. 14:20

Aktuális ülését tartotta délelőtt a Városházán a Fehérvári Szenátus. A tanácsadó testület számára Kígyóssy Gábor, a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezető tervezője, területfejlesztési munkatársa számolt be Fejér megye fejlesztési terveiről és feladatairól.   
A 2011 márciusában megalakult Fehérvári Szenátus a polgármester és a városvezetés tanácsadó testületeként tevékenykedik. Tagjai véleményeznek, szakmai javaslatokat tesznek, így segítve Székesfehérvár fejlődését és versenyképességének megőrzését a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a sport területén.
 
A Szenátus csütörtökön délelőtt, a Városházán tartotta soros ülését, melynek keretében Kígyóssy Gábor, a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezető tervezője, területfejlesztési munkatársa ismertette Fejér megye fejlesztési terveit, a Fejér Megyei Önkormányzat vidékfejlesztési és koordinációs, illetve pályázat-előkészítési és projektmenedzselési feladatait, továbbá az ágazati és helyi fejlesztési igények összehangolását. Szó volt arról, hogy a megye északi részéhez képest a déli terület jelentős lemaradásokkal küzd a társadalmi és gazdasági mutatók alapján egyaránt. Továbbra is fontos, hosszú távú cél a mezőföldi térség felzárkóztatása, de legalábbis annak elérése, hogy a hátrány ne növekedjen tovább. Mindezt a fejlettebb régiók versenyképességének megőrzésével, és nem annak kárára szükséges végrehajtani.
 
Szó volt arról is, hogy a TOP, azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, a 2014-2020 közötti periódusban 36,1 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Fejérbe, ami a két megyei jogú városnak, Székesfehérvárnak és Dunaújvárosnak juttatott támogatásokkal együtt eléri a 64 milliárd forintot. A megyei fejlesztési keretre körülbelül 300 pályázat érkezett eddig. 139 pályázat kapcsán már döntés is született, ami 18 milliárdos támogatást jelent összesen 71 település számára.
 
A megyét érintő nagyléptékű ágazati fejlesztések között említésre került a Velencei-tavi partfal és a Váli-víz rehabilitációja, a Budapest-Balaton kerékpárút Fejér megyei és székesfehérvári érintettsége, a Pannónia Szíve Program keretében Etyek és Bicske térségében megvalósuló turisztikai és kerékpárút fejlesztések, továbbá a Nemzeti Kastély- és Várprogram, melynek keretében tervezik a dégi, a nádasladányi, a fehérvárcsurgói kastély és a csókakői vár turisztikai fejlesztését.

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár