Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Fejér megyei csapat a Kárpát-medencei értékőrző vetélkedő győztese
2017.05.26. 10:54

A többkörös vetélkedő utolsó megmérettetését május 19-én rendezték meg a Parlament Vadász termében, amelyen a legjobb hét általános iskolás és a legjobb hat középiskolás csapat versengett egymással. A Kárpát-medencei értékőrző vetélkedőn a középiskolások között „A mi kincsesládánk” megyei vetélkedő I. helyezettje, a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata került ki győztesen, akiket pénteken délelőtt Dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnök és Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntött a Megyeházán.   
"Amikor 2013-ban megkezdtük a Hungarikum értékgyűjtő tevékenységünket és ezt követően létrehoztunk egy értékőri bizottságot, hogy felkutassuk a megyei értékeket és megőrizzük azokat az utókor számára, nem is gondoltuk, hogy néhány év elteltével ilyen kézzel fogható sikere lesz a munkánknak" - fogalmazott Dr. Molnár Krisztián. Azóta folyamatosan nő a megyei értékek száma, immár a harmincat is meghaladja. Az értékgyűjtés mellett legalább olyan fontosnak tartjuk, hogy a települési önkormányzatok, a civilek mellett elsősorban a fiatalokat, az iskolásokat is bevonjuk ebbe az értékőri és értékgyűjtő munkába. Fontos, hogy tiszteljük a hagyományainkat." - hangsúlyozta az elnök.
 
Majd köszönete jeleként elnöki dicséretben részesítette a nyertes csapat tagjait: Rudolf Rebekát, Orova Grétát, Huszár Olíviát, Nyevrikel Mártát és felkészítő tanárukat: Angeli Mariannát. Köszönetet mondott a Földművelésügyi Minisztériumnak az elnyert pályázati támogatásokért, Balog Gábor bizottsági elnöknek és Virág Andreának, a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium igazgatójának a sikeres munkájáért.
 
A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására kiírt pályázatának értelmében minden megye és minden résztvevő határon túli terület külön versenyt szervezett azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A Fejér Megyei Önkormányzat „A mi kincsesládánk” címmel hirdetett a Fejér Megyei Értékek és Hungarikumok Ismereti Vetélkedőt Fejér megyében. Innen került ki elsőként győztesen a „327”-es csapatnévvel a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata a középiskolás kategóriában. Az április 21-én rendezett többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjén, a Lakiteleki Népfőiskolán is ők képviselték Fejér megyét, melyre Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból is érkeztek csapatok. Majd május 19-én a Parlament Vadász termében rendezett elődöntőben legjobbnak bizonyult tizenhárom döntős csapat között a végső megmérettetésben öt feladattípusban is helyt kellett állniuk. A verseny a csapatok saját készítésű, hungarikumokról vagy magyar értéktári elemekről forgatott filmjével indult, majd totó és barchoba következett 13 hungarikum képviselő közreműködésével. A gyerekek hungarikum puzzle-ben és most mutasd meg játékelemben is bizonyíthatták kreativitásukat. Általános iskolás kategóriában a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda, a középiskolások között a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata került ki győztesen. A diákok könyv és hungarikum ajándéktárgyak mellett vásárlási utalványt kaptak nyereményül. A győztes csapatok egy két napos, hungarikum helyszíneket érintő kiránduláson is részt vehetnek, mely során tovább bővíthetik a nemzeti értékeinkkel kapcsolatos ismereteiket.
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár