Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Felavatták a Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyet
2018.05.08. 14:10

 Ünnepélyes keretek között avatták fel a Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyet. A Kocsis Balázs által készített emlékmű talapzatán évről évre feltüntetik majd a közúti balesetben elhunytak számát, valamint minden év április hónapjában koszorúzással emlékeznek meg a helyszínen, ezzel is felhívva a figyelmet a közlekedés veszélyeire. Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány kezdeményezésére, egy széleskörű összefogásnak köszönhetően ünnepélyes keretek között avatták fel a Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyet. Az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, a Fejér Megyei Önkormányzat, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatósága, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., a Magyar Autóklub, valamint a Krajczáros Alapítvány támogatásával valósult meg.
 
Fejér megye közúthálózatán naponta 220 ezer egységjármű halad át, ami egy 900 km-es – Székesfehérvártól Madridig kígyózó – összefüggő járműoszlopnak felel meg. „Fejér megyében ma 13 óránként történik személyi sérüléssel járó közúti baleset és 12 naponta ezek halálos áldozatokkal járnak.”- hangsúlyozta ünnepi beszédében Vörös Ferenc rendőr ezredes, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke.
Hozzátette, a forgalom zavartalan és eseménymentes levezénylésének feltétele a jól szervezett, biztonságos közlekedési infrastruktúra, a támogató jellegű, hatékony hatósági ellenőrzési rendszer, a célirányos, időszerű kommunikáció és az aktív baleset-megelőzési tevékenység. A fentiek együttes megléte sem vezethet eredményre a közlekedésben résztvevők jogkövető és felelős viselkedése nélkül.
Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság társadalmi társelnöke köszönetet mondott a kezdeményezőnek és a megvalósításban résztvevőknek az emlékhely kialakításáért. Szólt a balesetmentes, felelősségteljes közlekedésről, és kiemelte azt a közösségépítő, vélemény- és szemléletformáló tevékenységet, amelyet a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai évek óta végeznek a biztonságos közlekedés érdekében. A 62. számú főút 38. kilométerszelvényében, Börgöndpuszta mellett kialakított emlékhely középpontjában Kocsis Balázs alkotása áll, amelyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg a mai ünnepségen.
Az emlékhely helyszínéül egy 1977. április 30-án bekövetkezett közúti baleset szolgál, amelyben egy tehergépkocsi és egy autóbusz ütközött. A baleset során négy végzős, tanárképző főiskolás hunyt el, akiknek hozzátartozói már korábban emléktáblát állítottak.
A most avatott Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhelyen elkészült új emlékmű talapzatán évről évre feltüntetik majd a közúti balesetben elhunytak számát. 1963-tól napjainkig, minden évszám mellé az emlékműbe vésve látható az adott évben a megye útjain meghalt emberek száma. Összesen 4039 ember 2017-ig. A legtöbben 1991-ben vesztették életüket Fejér megye útjain, abban az évben 153-an haltak meg balesetben. Legkevesebben 2013-ban haltak meg közúti balesetben, ebben az évben 27-en nem értek haza. Emléküket tovább őrzik, hiszen minden év április hónapjában koszorúzással emlékeznek meg a helyszínen, ezzel is felhívva a figyelmet a közlekedés veszélyeire.
 
 
ÖKK

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár