Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban részt vevő ülnök tette le esküjét a Megyeházán
2018.05.31. 10:28

A Fejér Megyei Közgyűlés áprilisi ülésén két fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban részt vevő ülnök megválasztásáról döntött, Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója és Csáki Ildikó pszichológus személyében. A Megyeházán vehette át megbízó levelét és tette le esküjét csütörtökön elfoglaltság miatt a megválasztott ülnökök egyike, Deresné Tanárki Mária. A megbízólevelet az ülnököket megválasztó önkormányzat közgyűlése képviseletében Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke adta át.Magyarország Alaptörvénye értelmében az ítélkezésben nem hivatásos bírákként részvevő ülnökök, a hivatásos bírákkal azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek. A következő általános ülnökválasztásra 2019. évben fog sor kerülni, ugyanakkor a büntetőeljárásról szóló törvény 2018. július 1-jei hatályba lépésével megváltoztak a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásában résztvevő ülnökök összetételére vonatkozó szabályok, mely miatt soron kívüli ülnökválasztás kezdeményezése vált szükségessé.
A Fejér Megyei Közgyűlés 2018. április 26-i ülésén két fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban részt vevő ülnök megválasztásáról döntött, Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója és Csáki Ildikó pszichológus személyében, akik a Székesfehérvári Törvényszéken szakfeladatokat látnak majd el. A csütörtöki megyeházi ünnepségen Dr. Kovács Zoltán, a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezetőjének köszöntője után az esküt Dr. Turcsánné Dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke és Dr. Karácsony Mónika Emőke a Székesfehérvári Törvényszék Büntető Kollégiumának kollégiumvezetője jelenlétében tette le Deresné Tanárki Mária.
Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke az eskütétel alkalmával elmondta, hogy az ülnökökre az ítélkezés során fontos szerep hárul, az ítélkezésben a bírókkal egyenértékű jogaik és kötelezettségeik vannak.
A gyakorlatban az ülnökök, csakúgy, mint a hivatásos bírák nem lehetnek tagjai pártnak és nem folytathatnak politikai tevékenységet, ugyanakkor az ítélkezéssel összefüggő tevékenységük során mentelmi jog illeti meg őket. Az ítélkezési tevékenységük során joguk van az iratanyagot teljes körűen megismerni, de ezzel kapcsolatban titoktartási kötelezettségük is van. A Székesfehérvári Törvényszék elnöke szólt arról is, hogy ülnöknek lenni komoly társadalmi felelősségvállalás, amely társadalmi megbecsüléssel is jár.
„Az ülnöki tisztségben történő megválasztás kifejezi az adott személy társadalmi megbecsülését és azt a törekvést, hogy ő szerepet és felelősséget kíván vállalni a közösség életében. A bíróság számára az ülnöki tevékenység egy nagyon nagy segítség. Hiszen olyan kompetenciákkal, képzettséggel rendelkeznek az ülnökök, amelyek adott esetben komoly segítséget nyújtanak a tárgyaló teremben a bíráknak. Hozzájárulnak ahhoz, hogy igazságos és megalapozott döntések szülessenek.”- tette hozzá.
A megbízólevelét pedig az ülnököket megválasztó önkormányzat közgyűlése képviseletében Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke adta át a részére.
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár