MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Geotermikus és napelemes rendszerek fejlesztése valósult meg Gárdonyban
2022.11.24. 14:01

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program mintegy 550 millió forintos támogatásával komplex és megújuló energiaforrásokat felhasználó rendszer telepítése valósult meg Gárdonyban. A projektzáró eseményre csütörtökön került sor, melyen Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Tóth István, Gárdony polgármestere számolt be a beruházás részleteiről. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 542 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés célja volt, hogy egy komplex települési program keretében a CO2 kibocsájtást úgy csökkentse, hogy közben a megújuló energia részaránya növekszik, szem előtt tartva nem csak a környezeti, hanem a társadalmi fenntarthatóság szempontjait is.


A fejlesztés eredményeként, a geotermikus energia felhasználása céljából egy 1150 méter mély termálkút jött létre, melyre 5 épület – az Egészségügyi és szolgáltató épület, a Csuka Csarnok, a Posta utcai Óvoda, a Nemzedékek Háza és a Fókusz Szociális Szolgálat - csatlakozik alhőközpontok kialakításával. 


A fejlesztés fotovoltaikus rendszer kiépítését is tartalmazta, ennek köszönhetően 8 épületre – a Közösségi Házra, a Chernel István Általános Iskolára, a Gárdonyi Géza Általános Iskolára, a Velencei-tavi Galériára, a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központra, a Gárdonyi Óvoda Dinnyési Tagóvodájára, valamint a Polgármesteri Hivatal - telepítettek napelemes rendszert. 


Mint azt Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a projektzáró eseményen elmondta, jelen bizonytalan helyzetben, amikor az elhibázott brüsszeli szankciók egész Európát, így Magyarországot és a magyar embereket is sújtják az energiaválság előidézésével, különösen nagy jelentősége van ennek a fejlesztésnek. A beruházás jelentős megtakarítást eredményez majd Gárdony Város Önkormányzata számára, és nagyon fontos a környezetvédelmi vonatkozása is, hiszen évente 212 tonna szén-dioxid kibocsátással csökken majd a város intézményeinek környezetterhelése – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum

Mór-Bodajk kerékp. út

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP