Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójára emlékeztek
2017.04.24. 15:03

Gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést Sárpentelén, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom sírkertjében. A magyar vadászati kultúra kimagasló alakja kalandos élete során bejárta Afrikát, Indiát, Alaszkát és Európát. Vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati szakkönyvgyűjteménye, mely a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg. Gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójára állított tölgyfa emlékkeresztet a Vadex Mezőföldi Zrt. a sárpentelei Szent Kereszt Felmagasztalása templom sírkertjében. A megemlékezés díszvendége Gróf Széchenyi Zsigmondné, Mangi néni volt. Hertelendy Margit, Mangi néni 1959-ben Keszthelyen kötött házasságot Gróf Széchenyi Zsigmonddal. A most 92 esztendős Mangi néni 27 évvel volt fiatalabb Széchenyi Zsigmondnál, életfeladatának a férje támogatását tartotta. Gépelte a kéziratokat, sokszor el is kellett dugnia a sokadik tisztázás után, mert a szerző-férj újra és újra belejavított.
Fazekas Sándor agrárminiszter és Bitay Márton Örs állami földprogramért felelős államtitkár nevében is köszöntötte a jelenlévőket Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta egy "olyan keresztet avatunk, ma amilyet a bölcső fölé tesznek a családok, hogy útmutatóul szolgáljon. Gróf Széchenyi Zsigmond ilyen útmutatóval szolgál a vadásztársadalomnak."
Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: a jelenkor kötelessége az utókor számára megőrizni az emlékeket, majd pedig hangsúlyozta: Fejér megyeiként is büszkének kell lennünk Sárpentele szülöttére, akinek édesapját, Széchenyi Viktort sem szabad elfeledni,aki Fejér megye és Székesfehérvár főispánja volt. „Zsigmond személye maga a vadászat" – foglalta össze a közgyűlés elnöke, aki ezúton is hívott mindenkit április 25-ére a Fejér megyei levéltárba, ahol Széchenyiek Fejér megyében rendeznek fórumot.
Spányi Antal megyéspüspök áldását követően koszorúval emlékeztek a magyar vadászra tisztelői.
Az esemény L. Simon László országgyűlési képviselő szavaival ért véget:– Amikor valaki nekivág a Madarasi-Hargitának, hogy a magyarság számára kultikus hellyé vált hegycsúcsot megnézze, könnyen elhalad egy kő mellett, melyet ha gyalogosan tesz meg, akkor észrevesz egy bronztáblát is, melyet 2011-ben állítottak magyar vadászok Széchenyi Zsigmond 1941-es hargitai vadászatának 70. évfordulóján. Ennek egy sora van: „Mindegyik vadászzsákmány legszebbike az emlék" – emelte ki a képviselő, hozzátéve: aki végiggondolja e sorok jelentését, rájön arra, hogy a magyar irodalomtörtén egyik legfajsúlyosabb, vadászattal kapcsolatos életművével és egy jelentős személyiség gondolataival találkozott.
 
forrás:szekesfehervar.hu,Feol.hu,
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár