MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

HAGYOMÁNY, ÉRTÉK, MINŐSÉG -Bemutatták a Fejér megyét népszerűsítő kötetet és DVD-t
2019.05.08. 14:26

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke mutatták be a Megyeházán mutatta be szerdán a Fejér Megyei Közgyűlés kiadásában megjelent, megyénk értékeit bemutató kötetet és DVD-t, amelyek az Agrárminisztérium „nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” kiírt pályázatának támogatásával jelent meg.Negyvenhat, Fejér megyei értéket bemutató, magyar és angol nyelvű, fotókkal illusztrált, ötszáz példányszámú kiadványt és ugyanennyi DVD-t jelentetett meg a Fejér Megyei Önkormányzat az Agrárminisztérium sikeres, „HUNG-2018” pályázatán elnyert 1 millió forintos pályázati támogatásból
A kötet és a DVD kiadásának célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a megyei értékeket a megyében élőkkel, különös tekintettel a diákokra, elősegítve ezzel az általános- és középiskolás tanulók tudatos gondolkodását, szemléletformálását az értékek gyűjtésével, megőrzésével, ápolásával kapcsolatosan.

„HAGYOMÁNY, ÉRTÉK, MINŐSÉG” jegyében karolta fel a Fejér Megyei Önkormányzat a megyei értékek népszerűsítését, amely azóta is alapjaiban határozza meg e tevékenységünket. 2012-ben a hivatalosan elfogadott Hungarikum törvény nagyot lendített az értékőri munkán, hiszen a Fejér Megyei Értéktár létrehozása óta szervezetten gyűjtjük és népszerűsítjük a megyei értékeket.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a megye értékgyűjtő tevékenysége. Az értékeinket, hagyományainkat elsősorban az utókor számára gyűjtjük, örökítjük meg, ezért értékőri munkánk fő célcsoportja a jövőnk, a gyermekeink, a diákok. Nemrég a Megyeházán rendeztük meg a Fejér Megyei Értékek és Hungarikumok ismereti vetélkedő megyei döntőjét "A mi Fejér Megyei Kincsesládánk” címmel két korcsoportban. A versenyen a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium „Kincskeresők”csapata valamint a csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola „Esterházy betyárok” csapata bizonyult a legjobbnak. Büszke vagyok arra, hogy a Kárpát-medencei értékőrző vetélkedő középiskolás kategóriájában, hat csapat közül a 2016-ban indult és a 2017-ben zárult megyei „A mi kincsesládánk” vetélkedőnk első helyezettje, a Nemes Nagy Ágnes Kollégium csapata lett a győztes, miután megnyerték a Lakiteleken rendezett elődöntőt és Budapesten, a Parlamentben szervezett harmadik, végső fordulót is.
Másik fő célcsoportunk az értékőrző tevékenységbe való bevonásra a helyi önkormányzatok, akik helyi értéktárakat tudnak létrehozni; az elmúlt évek munkájának köszönhetően településeink közel kétharmadán már működik helyi értéktár és folyamatosan érkeznek javaslatok a megyei értéktárba való felvételre.” - emelte ki Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.
„Régi álmunk vált valóra a két kiadvány megjelenésével; összegyűjtöttük azokat az értékeket, amelyek felkerültek a Fejér Megyei Értéktárba. Az Értéktár Bizottság egy öttagú grémium; Dr. Demeter Zsófia, történész, Dr. Lukács László, néprajztudós, Juhász Zsófia, népművelő, Balogh Zoltán, a Fejér Megyei Közgyűlés képviselője alkotják.
 
A DVD változatot kimondottan oktatási intézmények számára készítettük, támogatva a fiatalok értékőri munkáját, mely napjainkban is folyamatos.” - hangsúlyozta Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke.
 
A kiadvány anyaga a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján, a Fejér Megyei Értékár menüpontjában letölthető.
 
 
 

Keresés

Fejér Megyei Értéktár

Ülnökválasztás 2019.

 

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár