MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Hétfőn lesz a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság első konferenciája Székesfehérváron, a Megyeházán
2019.01.31. 16:00

Székesfehérvár Közgyűlésének döntése értelmében az elmúlt esztendő végén Trianon Centenáriumi Emlékbizottság alakult Székesfehérváron. Február 4-én, hétfőn egy az 1918-1919-es esztendőkre emlékező konferenciával kezdődik az eseménysorozat a Megyeháza Dísztermében, amelyről Fehérvár polgármestere és a grémium elnöke számoltak be részletesen csütörtökön, a Hiemer-házban.  

Székesfehérvár Közgyűlésének 2018. október 16-i felhatalmazása alapján indult kezdeményezés a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság felállítása. A tudományos-szakmai bizottság egy nagyon fontos, szomorú és nagyon sok tanulsággal szolgáló korszak száz esztendős évfordulója alkalmából alakult meg, amely különféle események; konferenciák, kiadványok, kiállítások létrehozásával foglalkozik.” - emelte ki Dr. Cser-Palkovics András.

Miért kell ezzel Székesfehérvárnak foglalkoznia? - tette fel a kérdést a város polgármestere, aki azonnal válaszokkal is szolgált: „Fehérvár, Magyarország történelmi fővárosa, ezt azt jelenti, hogy mindig kiemelt a felelőssége a nemzet sorsfordító eseményeinek vonatkozásában is. A másik, hogy nem távoli eseményekkel foglalkozunk majd, hanem a helyi vonatkozásokkal, amelyek itt történtek vagy kötődnek ehhez a városhoz.”

„Egy kicsit beleláthatunk abba, hogy száz évvel ezelőtt ez a közösség hogyan tette a dolgát, élte a mindennapjait, hogy próbálta túlélni a Nagy Háború mindennapjait.

Az akkor történtek hatnak a mában is, ezáltal nem csak a múltunkat jelentik, hanem a jelenben zajló folyamatokra is hatással vannak, így ezeket is csak akkor érthetjük meg, ha érjük, hogy mi és hogyan történt száz évvel ezelőtt. Fontos, hogy a tudománynak, a szellemnek adjuk meg a lehetőséget, hogy erről szóljon, emlékezve elődeinkre, az ő tetteikre.” - zárta gondolatait Fehérvár polgármestere.

Nem véletlen, hogy a kezdeményezés nem 1920-ra fókuszál csupán, hanem egy folyamatot próbál bemutatni. Azt a folyamatot, amely 1918 őszétől 1921 tavaszáig tartott.

Ez olyan időszaka a magyar történelemnek, amelyek meghatározták a teljes XX. századot, de bátran mondható, hogy zsigereinkben hordozzuk a mai napig is.

Az akkor történtekről beszélni kell. Erre mindig jó alkalom egy évforduló, különösen egy kerek évforduló. Az is feladatunk, hogy egy új szemléletben tárjuk fel a száz esztendővel ezelőtti eseményeket, tárjunk fel eddig ismeretlen forrásokat, világítsuk meg ezen éveknek a helyi, országos és nemzetközi relációit.” - hangsúlyozta Dr. Vizi László Tamás PhD, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnöke.

Maga az emlékbizottság történészekből, levéltárosokból, múzeológosokból, műemlékvédelmi szakértőkből áll, kiegészülve országos kutatóintézetek, szakmai műhelyek vezetőivel és a korszakot kutató kollégákkal" - tette hozzá  Dr. Vizi László Tamás PhD.

szekesfehervar.hu

Keresés

Királyi Napok 2019.

 

Választás 2019

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár