Ugrás a tartalomhoz

Megújult formájában várja újra látogatóit a dégi Festetics-kastély

Megújult formájában várja újra látogatóit a dégi Festetics-kastély

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, összesen mintegy 3,4 milliárd forint kormányzati és uniós forrásból újult meg Fejér megye egyik ikonikus turisztikai látványossága, a dégi Festetics-kastély. Az ünnepélyes megnyitót 2022. november 8-án tartották.

Megnyitotta kapuit a Pollack Mihály által tervezett, és mára újjáéledt dégi Festetics-kastély. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében valósult meg hazánk egyik legjelentősebb klasszicista kastélyának turisztikai célú fejlesztése, összesen 3.361.156.650 forintból, amelyből Magyarország Kormánya 1.522.155.591 forintot biztosított, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program terhére nettó 1.839.001.059 forint állt rendelkezésre.

A projekt magába foglalta a főépület nagy részsének felújítását, kiterjedt a parkra és az abban található több melléképületre – megújult például a Hollandi-ház és a rózsakert is -, valamint a közműrendszer korszerűsítésére. A kivitelezési munkálatokhoz restaurátori és belsőépítészeti munka is kapcsolódott.

A kiállítótermekben tartalmas, ugyanakkor izgalmas, interaktív tárlatok kaptak helyet. 

A kastélyt ünnepélyes keretek között 2022. november 8-án adta át Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon László főispán, Mohácsi Mónika, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Gárdonyi Sándorné, Dég polgármestere.