Ugrás a tartalomhoz

Vármegyenap Móron

Vármegyenap Móron

A Fejér Vármegyei Önkormányzat legnagyobb saját ünnepére, a Vármegyenapra került sor május 17-én, pénteken. Ebben az esztendőben az „ezerjó városában”, Móron rendezték meg a Megyenapot, ahol az ünnepi közgyűlés keretében adták át az önkormányzat kitüntető címét és díjait.

Évről-évre más helyszínen kerül megrendezésre a Vármegyenap. Ebben az esztendőben az „Ezerjó városában”, Móron rendezték meg május 17-én a Fejér Vármegyei Önkormányzat legnagyobb saját ünnepét. 

Az Erzsébet téri Művelődési Házban megtartott ünnepi díszközgyűlésen elsőként Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke mondta el ünnepi beszédét, majd Mór polgármestere, Fenyves Péter, és Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a Vármegyenap résztvevőit.

Saját közjogi eseménye lévén a Vármegyenap legfontosabb programeleme a Megyei Díszpolgári Cím és egyéb kitüntető díjak átadása volt. Az elismeréseket Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke adta át.

A „Fejér Vármegye Díszpolgára” címet ebben az esztendőben Prof. Dr. Krausz Ferenc kapta, a fizikatudomány területén végzett fáradhatatlan kutatómunkája, kimagasló szakmai tevékenysége és példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Prof. Dr. Krausz Ferenc német nemzetiségi családban született Móron. Diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett, doktori címét a bécsi műszaki egyetemen védte meg, 1999-ben professzori címet szerzett fototechnikában. Jelenleg többek között a röntgensugarak impulzusait vizsgálja és kutatja.

2004 óta a Max Planck Intézet Quantumoptikai Kutatóbázisának igazgatója. Nagy mértékben hozzájárult, hogy Magyarországra, Szegedre kerüljön a lézer kutatóközpont. Az intézet egyik kiemelkedő kutatási témája – melynek ő a vezetője -, hogy hogyan segíthet a quantumoptikai eljárás a rákkutatásban. Krausz Ferenc attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért 2023-ban fizikai Nobel-díjat kapott.

Az ünnepségen a közgyűlés elnöke további 12 díjkategóriában adott át elismerést:

Dr. Berzsenyi Zoltán Díjban részesült

Dr. Rombauer Edit, a több évtizedes fáradhatatlan gyógyító munkája, kimagasló orvos-szakmai tevékenysége, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Dr. Szilágyi Anna, a több évtizedes fáradhatatlan gyógyító munkája, kimagasló tudományos tevékenysége, áldozatos szolgálatának elismeréseként.

 

Fekete János Díjban részesült

Dr. Petrin László, a közigazgatásban végzett több évtizedes szakmai életútja, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Dr. Berkovics Gergely, a közigazgatásban eltöltött sok éves magas színvonalú jegyzői szakmai munkája, Szár község fejlődését alázattal elősegítő szakértelme elismeréseként.

 

Gróf Klebelsberg Kuno Emlékérmet vett át

Stefkovits Ferencné, a több, mint 3 évtizedes elhivatott pedagógiai munkássága, a fejlesztőpedagógia területén kifejtett példaértékű tevékenysége és közösségépítő munkája elismeréseként.

 

Marosi Arnold Díjban részesült

Farkas Lajos, Dunaújváros és Fejér vármegye kulturális örökségének védelméért, értékeinek megőrzéséért és megismertetéséért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként.

Varga Tünde, Nádasdladány Község polgármestereként végzett kimagasló szakmai munkájáért és a helyi közösség szolgálatának elismeréseként.

 

Németh László Díjban részesült

Szilágyiné Németh Sarolta, a több évtizedes, példamutató elkötelezettséggel és példaértékű emberi magatartással végzett pedagógiai szolgálata, az oktatásügyért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Török Imre, a több évtizeden keresztül kiemelkedő hivatástudattal végzett pedagógiai munkájáért, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

 

Dr. Paulikovics Elemér Díjban részesült

Topa Attila, mentőtisztként a mentés és betegszállítás területén több, mint két évtizeden keresztül végzett kimagasló szakmai munkája, a betegek és az elesettek támogatása érdekében végzett szolgálata elismeréseként.

Dr. Vörös Péter, a betegellátásban végzett operatív tevékenységéért, a mentőtisztként és kivonuló mentőorvoként nyújtott példaértékű, kimagasló szakmai munkájának elismeréseként.

 

Pápay Ágoston Díjban részesült

Már Lászlóné, az ápolóként, nagy szociális érzékenységgel végzett kiemelkedő szakmai és vezetői munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Bocsi-Meleg Ilona Ágnes, a családok ellátása érdekében, nagy szociális érzékenységgel végzett áldozatos munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként.

 

Salamon Lajos Díjban részesült

Dr. Kovács Ferenc rendőr ezredes, a közrend és a közbiztonság érdekében végzett kimagasló, példaértékű szakmai tevékenysége, elismert rendőri vezetői munkája elismeréseként.

Lajoskomárom Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesület kollektívája, az élet- és vagyonmentés különösen veszélyes területein végzett kiemelkedő szakmai munkájukért, hősies helytállásukért és példamutató emberi magatartásuk elismeréseként.

 

Széchenyi Viktor Díjban részesült

Prof. Dr. Mezei Ferenc, a fizikatudomány területén végzett kimagasló teljesítménye, valamint a nemzetközi neutronkutatásban végzett elhivatott, színvonalas szakmai munkája elismeréseként.

Nemes Ferenc, Fejér vármegye és Bodajk gazdasági és kereskedelmi fejlődése elősegítésében végzett sikeres közéleti és vállalkozói tevékenysége, valamint példamutató emberi magatartása elismeréseként.

 

Terstyánszky Ödön Díjban részesült

Gróf András Sándorné, kiemelkedő testnevelő és gyógytestnevelő tanári tevékenységének, valamint kiváló edzői munkájának elismeréseként. 

Nagy Zsolt, a labdarúgás sportágban elért versenyzői pályafutása, kimagaslóan eredményes válogatottbéli munkássága és példamutató emberi kitartása elismeréseként.

 

Vörösmarty Mihály Díjban részesült

Jakubek Tiborné, a horvát kultúra ápolásáért, a Szent István Művelődési Ház igazgatójaként végzett kiemelkedő közösség- és hitépítő munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Fehér József, Fejér vármegye zeneművészeti életében végzett több évtizedes, sokoldalú értékőrző munkássága, elkötelezett közösségi és kulturális tevékenysége elismeréseként.

 

Wekerle Sándor Díjban részesült

Zsilvölgyi Angéla, a német nemzetiségi hagyományok érdekében végzett kiemelkedő közösségi és kulturális munkája, valamint példamutató közéleti tevékenysége elismeréseként.

Dimanovszka Mahi, a görög nemzetiségi hagyományok ápolása és megismertetése érdekében több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint példamutató közéleti tevékenysége elismeréseként.

A Díszközgyűlés ünnepi műsorában a Móri Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai, valamint a Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület működtek közre.