MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Hordógurítással avattak utat Úrhidán
2020.12.03. 08:21

Befejeződött Úrhidán, a Kossuth Lajos utca felső szakaszán a komplex útfejlesztés első és második üteme, a projektzárót szerdán tartották szűk körben, a vírushelyzet által megkövetelt szabályok betartásával. A Kossuth utca fejlesztése folytatásos történet – mondta el Bognár József polgármester. Az önkormányzat a jogerős építési engedélyt már 2009 szeptemberében megkapta, az alsó szakasz annak a rendje és módja szerint időközben el is készült. A felső szakasz felújítása azonban váratott magára. A tavaly októberben újonnan megválasztott képviselő-testület úgy döntött, hogy a mára már a 300 millió forintot is meghaladó költségvetésű beruházást több ütemre bontja.
Az első ütem (cukrászda – Szegfű utca) kivitelezésére az idén májusban benyújtott pályázatuk a Magyar Falu programban 30 millió forintos támogatásban részesült. Az összesen 72 millió forint költségvetésű beruházáshoz az önkormányzat 42 millió forintot tett hozzá önerőként. A második ütem (Szegfű utca – kis Jókai utca) 33 millió forintos költségét a korábbi évek megtakarításának terhére tudták biztosítani.
 
A munka augusztus 10-én a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésével vette kezdetét. Az elmúlt három és fél hónap során mintegy 350 méter hosszan, a korábban 4 méter szélességű út teljes pályaszerkezetét kicserélték, helyette 5,5 méter (a kis sugarú két ellenívben 6,5 méter) szelességű, kétrétegű aszfaltburkolattal ellátott új út épült. A kiépített új útburkolat teljes hosszában elkészült a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer, és felette az útburkolattól kiemelt szegéllyel elválasztott 1,5 méter szélességű járda. A területen összegyűlő víz befogadója a Kossuth utca már megépült alsó szakaszának vízelvezető rendszere, a végső befogadó pedig a Sárvíz-Malomcsatorna.
 
– A mai napon olyan beruházást adunk át, ami településünk fejlődését, gyarapodását szolgálja, a lakosság komfortérzetét, valamint a balesetmentes közlekedését javítja. Köszönet illeti a képviselő-testület tagjait, akik 2002 óta lemondtak tiszteltdíjukról, hogy az önkormányzat finanszírozni tudja a falu fejlesztéseit – hangsúlyozta az elöljáró.
A két ütem szakaszcsatlakozásánál a nemzeti színű szalagot Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Bognár József, Úrhida polgármestere és Nemes Károly, a kivitelezést végző társaság cégvezetője vágta át. Az úrhidai szokásokhoz híven ezt követően hordót gurítottak a flaszteren.
Amint Törő Gábor országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a fejlesztés valóban komplex célt szolgál. Hiszen szó van felszíni csapadékvíz-elvezetésről, útfejlesztésről, gyalogjárda-építésről, munkaerő mobilitásról, valamint közlekedési komfortról és forgalombiztonságról. A honatya, a megyei elnök és a polgármester a falu további fejlesztési lehetőségeit is áttekintette. A terület- és településfejlesztési operatív program többletforrás kiírása kapcsán várhatóan még az idén döntés születik arról, hogy folytatódhat a Kossuth utca „felső” még hátralévő szakaszának felújítása. Arról is szó esett, hogy megvalósulhat Úrhida régi álma: a kormánydöntés szerint megkezdődött az új iskola és a tornaterem tervezése.
 
 

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP