MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Huszonhét csapat mérkőzött meg a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő döntőjében
2019.09.26. 13:30

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018-ban pályázatot írt ki nemzeti értékeink megismertetésére és népszerűsítésére vetélkedők szervezésére. Ennek a többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedőnek a döntőjére került sor Balatongyörökön, ahol a legjobb eredményt elért huszonhét magyarországi és külhoni általános és középiskolás csapat, köztük két Fejér megyei mérte össze tudását a hungarikumok és a Magyar Értéktárban nemzeti értékekről.  A Balatongyörökön megtartott döntőn, az értékelő zsűri elnökeként Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Hungarikum Bizottság tagja rámutatott: azok a nemzetek, amelyek nem ismerik a múltjukat, azoknak nincs jelenük és nem áll előttük jövőkép sem. A fiataloknak el kell mesélni a múltat, hogy nemzeti identitásunkat továbbvigyék, mindehhez pedig nélkülözhetetlen a küzdeni tudás képessége – mondta Simicskó István.
 
A Balatongyöröki Ifjúsági Táborban megrendezett kétnapos vetélkedőn 15 általános iskolás, 12 középiskolás csapat vett részt. Fejér megyét a megyei döntő legjobbjai: a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium valamint az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata képviselte.
 
A verseny középpontjában a hungarikumok és a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti értékek megismerése állt. A diákok összetett elméleti és ügyességi feladatok megoldásában mérték össze erejüket a versenysorozaton.
 
Az általános iskolások közül az első helyen a Tatai Református Gimnázium, a második helyen a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola, a harmadik helyen a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai végeztek. A középiskolások döntőjét a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma nyerte, a második és a harmadik helyet pedig a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium és a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói szerezték meg.
 
Az eseményen V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja elmondta: az Európai Bizottság keretei között az európai életmód védelméért felelős biztos kinevezését tervezik. Mindenki, aki a magyar értékek azonosításán, népszerűsítésén fáradozik, a magyar karakterek, sajátosságok, hagyományok megtartásán munkálkodik, az a magyar életformát védi. „Így tekintsétek magatokat a magyar életforma védelméért felelős biztosoknak” gratulált a diákoknak V. Németh Zsolt.
 
kormany.hu (AM sajtóiroda)
www.hungarikum.hu
 

Keresés

Tájékoztatás

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP