Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

III. Magyar Értékek Napja volt a fővárosban
2017.09.11. 14:16

A magyar szellemi, tárgyi és kulturális örökséget vonultatta fel idén is a Magyar Értékek Napja szombaton a budapesti Szent István-bazilika előtt. A nagyszabású rendezvényen 19 megye és 6 határon túli régió képviselői, fellépői képviseltették magukat.Az egész napos szombati rendezvényen az előző két – 2013-ban és 2015-ben rendezett – Magyar Értékek Napja hagyományaihoz híven a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavával találkozhatott a látogató. A nagyszabású, értékorientált esemény lehetőséget teremt a megyékben és a külhoni magyarlakta régiókban fellelhető, egy-egy térség kultúráját fémjelző értékek, hagyományok és alkotások bemutatására.
Az ünnepi megnyitó után, a színpadon a kiemelkedő eredményt elért magyar és határon túli amatőr művészeti csoportok mutatkoztak be és tartottak táncházat, valamint magyarországi és külhoni értéktár-kiállítások, viseletbemutatók várták az érdeklődőket.
A téren 30 kiállítói pavilonban 26 kézműves foglalkozást és interaktív mesterség bemutatót tartottak, amelyeken ki lehet próbálni például a bútorfestést, a csipkeverést, vagy lehetett bajnai kontyot kötni, herendi porcelánt festeni, meg lehetett tanulni a parádi hímzést, a lószőrszerszám-készítést, a mézeskalács-díszítést és a nemezelést is.
 
 
A gyerekeket a foglalkozások mellett egy hungarikum játszóház is várta, ahol a magyar értékeket lehetett óriáskirakósok és egy kincskereső tízpróba segítségével jobban megismerni.
 
Délben a megyék egy-egy jellegzetes mezőgazdasági terményét ökumenikus szertatás keretében áldották és szentelték meg. Fejér megye móri szőlővel és borokkal megrakott terménykosarát Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke helyezte el az Alba Regia Tánccsoport Mezőségi népviseltbe öltözött tagjának kíséretében a színpadon elhelyezett térképen.
 
 
A rendezvényt az esti ünnepi szentmisét követően kórus- és orgonahangverseny zárta a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András liszt Ferenc-díjas orgonaművész közreműködésével.
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár