MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Ünnepi közgyűlés az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei tiszteletére
2006.10.24.

A megyeházán ünnepséggel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az esemény szónoka Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke volt, aki szavaival felidézte az ötven évvel ezelőtt, a székesfehérvári ávós székház előtt történteket. Utalt arra, hogy akik békésen tüntettek, nem tudhatták, mi következik a bátor kiállásból: golyózápor fogadta őket, majd sokakat szörnyű megtorlás sújtott. Az ünnepi eseményen a Szabadság Hőse Emlékérmet valamint az Élő '56 Társaság által alapított Emlékplakettet vehették át az elismerésben részesülők a Fejér Megyei Közgyűlés elnökétől. Az Ünnepi közgyűlést követően koszorúzásra került sor Székesfehérváron, az Ötvenhatosok terén. Tovább a teljes cikkhez >>>Ünnepi közgyűlést tartott az 1956. évi forradalom és szabadságharc tiszteletére a Fejér Megyei Önkormányzat.

Az esemény szónoka Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke volt, aki szavaival fel-idézte az ötven évvel ezelőtt, a székesfehérvári ávós székház előtt történteket. Utalt arra, hogy akik békésen tüntettek, nem tudhatták, mi következik a bátor kiállásból: golyózápor fogadta őket, majd sokakat szörnyű megtorlás sújtott.

- Mi adta a hitet a forradalmárok számára? - tette fel a kérdést a közgyűlés elnöke. - A szabadság és a remény mélyen gyökerezik az emberben.


Az emlékező szerint rendkívüli tünemény részesei lehettek ötven évvel ezelőtt az utcákon járó emberek, láthatták, miként válnak a félénk kishivatalnokok, a leszegett fejű parasztok, a megfélemlített munkások és az utcagyerekek a szabadságért áldozatot vállaló hősökké. Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya kijelentette, a szabadság ereje a kezünkben van, a megújulásban pedig bátran hihetünk, de ezt a hitet nekünk magunknak kell táplálni. A szónok felhívta hallgatóságának figyelmét arra: rajtunk a sor, hogy olyan közösséget formáljunk, amelyben a bizalom és a remény egymásnak szövetségese, mint ahogyan az ötven évvel ezelőtt volt.


Az ünnepi eseményen a Szabadság Hőse Emlékérmet és az Élő 56 Társaság által alapított plakettet Csány Attila, Csernay Ádám, Dosztál Béla, Haffner László, Hrabovszky László, Jurecska György, Kanalovics József, Kozári Mihály Károly, Pálinkás Andor, Potó József, Sinka Jenő, Szabó György Pál, Tanos Istvánné, Thököly Jenő György, Zsédely András Béla vehette át. Láng Mihály, Szikora István és ifj. Vasi László az emlékérmet, Für Lajosné, Puskás János és Zách Sándor az emlékplakettet kapta.


Ők a szabadságharc hősei, a legtöbben közülük súlyosan meghurcolt túlélői: sorsukról a Pofosz megyei alelnöke szólt a megjelentekhez.


A megyei közgyűlés elnöke az ünnep alkalmából a rendőrség állományából Bukodi László alezredest, Ambrus Beáta főhadnagyot, Gaszner Tibor főtörzszászlóst, Juhászné Ihász Magdolna őrnagyot, Vörösmarty Ágnes fő- törzsőrmestert, Horváth Gabriella és Lengyel Gáborné közalkalmazottat tüntette ki.


Ugyancsak elismerést kapott a közgyűlés elnökétől Ivó János tűzoltó alezredes és Hajnáczki Józsefné főmunkatárs, valamint Ábele Márton, a csókakői és Ható János, a velencei polgárőrség elnöke.

Az Ünnepi közgyűlést követően Székesfehérváron, az Ötvenhatosok terén található emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait az ünnepség résztvevői.

(FMÖ-FMH)

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP