MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Civil szervezetek összefogása a faluért
2006.03.19.

Úrhidai téltemetés

Pár éve a „Mit vinne magával a település az Európai Unióba?” kérdésre az a válasz hangzott el, hogy többek közt a hagyományos disznóvágás szokását szeretnék megőrizni a falu aprajának-nagyjának a Barátság Klub és a Pályák Egyesület tagjai. Bár a farsang tájára szokták időzíteni a programot, most márciusban téltemetés lett belőle.Már az első év próbálkozása is sokakat megmozgatott, de évről évre nő a résztvevők száma. Ez annak a megoldásnak köszönhető, hogy a falu minden civil szervezetét meghívják a szervezők. Jelen vannak a Polgárőrség, a Nyugdíjas Klub tagjai, de eljött a legfiatalabb úrhidai civil egyesület képviselőjeként Bognár József (Úrhidáért Kulturális és Szabadidős Egyesület), s a testületi tagok is vendégek természetesen.
Ahogy mi a Nyugdíjas Klubtól vettük át a stafétát, s most a középkorosztály dolgozik legtöbbet a szervezésben, úgy a fiataloknak mi is továbbadjuk azt. Az esti disznótoron a mi gyerekeink szolgálják fel az elkészített ételeket – tudtuk meg Hart Imre klubelnöktől (Barátság Klub), s Nyakas Mártától, aki a tizenegyéves Barátság Klub alelnöke, s a kétéves Pályák Egyesület elnöke. A két szervezet egyéb területeken is összedolgozik, s törekszik arra, hogy pályázatok révén minél több pénzt hozzon a településre.
A nap különleges hangulatát fokozza az, hogy a vacsora programot évek óta egy nyugdíjas kultúr-és táncprogram színesíti, úgyhogy a generációk találkozására szintén megfelelő alkalom ez a nap. Az emberek megállhatnak egy pillanatra, s együtt lehetnek, közösen örülhetnek.
Mindig 80-100 fő az átlagos létszám, de volt olyan, hogy 120-an gyűltek össze a hajnalig tartó vigasságra. Ezen a márciusi téltemetős szombat estén is alig fértek be a művelődési házba a falubeliek. Megjelent mindegyik korosztály. A nyolcvanéves Kósa Jánosné Marika néni (Nyugdíjas Klub/Népdalkör) már reggel – a sült hagymás vér kevergetése közben - megígérte, hogy az esti mulatságon táncolni fog – s ez így is történt.


Göde Andrea

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP