FEJER PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA      
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Aktuális hírek

Tanácsülés 2016. március 08-án
 

A VVVTFT a 2016. március 08-án megtartott ülésén döntött a működési területének Bakonycsernye, Etyek, Csabdi, Magyaralmás, Tarján településekkel történő bővítéséről. A Tanács működésével kapcsolatos tapasztalatok, a folyamatban lévő és előkészítés alatt álló beruházások irányultsága, valamint a szervezet hosszabb távú célkitűzései indokolttá teszik a Tanács működési területének felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását. Valamennyi csatlakozott településről elmondható, hogy fejlesztési elképzeléseik révén szervesen illeszkednek a Tanács által képviselt térségi fejlesztéspolitikájához.

A fenti területbővítéssel együtt a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács működési területe az alábbi településekre terjed ki:

Fejér Megye térségéből:  
Alcsútdoboz, Bakonycsernye, Baracska, Bicske, Bodmér, Csabdi, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Etyek, Felcsút, Gánt, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Lovasberény, Magyaralmás, Martonvásár, Mór, Nadap, Pákozd, Pátka, Pázmánd, Pusztavám, Sukoró, Szár, Tabajd, Tordas, Vál, Velence, Vereb, Vértesacsa, Vértesboglár, Zámoly és Zichyújfalu.

Komárom-Esztergom Megye térségéből:
Bokod, Oroszlány, Szárliget, Tarján, Várgesztes, Vértessomló.

A Tanács a március 08-i ülése keretében meghozta a KEOP-7.9.0/12-2014-0008 azonosító jelű, "A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációjának előkészítése” című projekt zárásával kapcsolatos döntéseket, valamint elfogadta a 2016. évi munkatervét és módosította a 2016. évi közbeszerzési tervét.
 

Tanácsülés 2016. január 18-án

 
A VVVTFT a 2016. január 18-i ülésén elfogadta a 2016. évi költségvetését valamint a közbeszerzési tervét, a belső ellenőrzési tervét és fenntarthatósági tervét. 
A Tanács együttműködési megállapodást kötött a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvánnyal. Ezzel létrejött a KEOP-7.9.0/12-2014-0008 azonosító jelű projektben vállalt partnerségi kapcsolat.


Etyek, gasztrosétány és Bicske - Tarján kerékpárút fejlesztések

 
A 2014. évi költségvetési maradványok terhére a Kormány az 1980/2015. (XII. 23.) Korm. határozattal döntött az Etyek településközpont fejlesztése, valamint a Bicske-Tarján kerékpárút építése céljából 2.275.000.000 Ft fejlesztési összeg biztosításáról. A Tanács szakmai munkacsoportot hozott létre a projektek megvalósításának koordinálására, mely rendszeresen ülésezik.


Kerékpárút fejlesztések

 
Nagyszabású kerékpárút fejlesztések valósultak meg 2015-ben a VVVTFT működési területén levő hat Fejér megyei településen: Csókakő, Kápolnásnyék, Mór, Nadap, Sukoró, Velence területén, a Fejér Megyei Önkormányzat és az érintett települések önkormányzatainak közreműködésével.
 
A Széchenyi 2020 program keretében 1,1 milliárd Forintos európai uniós forrásból összesen közel 12 km hosszú kerékpárút épült meg, melyek 2015. decemberben kerültek átadásra. 
 
   
Tanácsülés 2015. június 29-én

A Tanács a 2015. június 29-i ülésén módosította a 2015. évi költségvetését valamint közbeszerzési tervét.
 

Tanácsülés 2015. május 06-án

A Tanács a 2015. május 06-i ülésén döntött a VVVTFT 2014. évi gazdasági tevékenységéről valamint a 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolók elfogadásáról, valamint a 2015. évi közbeszerzési tervének módosításáról.
 
  
Tanácsülés 2015. február 10-én

A 2014. október 12-i önkormányzati választáson megválasztott megyei, illetve települési önkormányzati képviselők, elnökök, polgármesterek személyi változásait követve módosult a Tanács tagösszetétele. Ennek megfelelően a Tanács tagja lett Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Bechtold Tamás János, a Fejér Megyei Közgyűlés képviselője, valamint Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés képviselője. L. Simon László egyéb elfoglaltságai miatt az elnöki tisztségről lemondott. Az új tagokkal ismét 5 fős testület tagjai közül dr. Molnár Krisztiánt választotta elnökéül.

Az ülés további részében módosították a tanács 2014. évi költségvetését, továbbá elfogadták a 2015. évi költségvetését (822.647 ezer forint főösszeggel), valamint közbeszerzési tervét és a 2015. évi munkatervét.

 

A Velencei-tavi kerékpárút-hálózat fejlesztése

 

 A Kormány 1780/2014. (XII. 18.) Korm. határozatában döntött a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztéséhez szükséges forrás biztosításáról.

 A Kormányhatározat értelmében:

„A Kormány

1. egyetért a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztés előkészítésének megvalósításával, amelynek célja az üdülőkörzet turisztikai versenypozíciójának megőrzése, a hazai és a nemzetközi turizmus igényes fogadási feltételeinek fejlesztése,

2. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2015. évi központi költségvetés terhére gondoskodjon a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztésének előkészítéséhez szükséges 46,64 millió forint összegű forrásnak a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács számára a Miniszterelnökség fejezetében történő biztosításáról.”

 

 Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének közmeghallgatása

2014. december 18-án

 A Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2014. december 18-án közmeghallgatást tartott. Ezzel kapcsolatosan előterjesztés készült a Fejér Megyei Önkormányzat és Szervei 2014. évben végzett munkájáról.

Mivel a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal látja el a Tanács munkaszervezetének feladatait, ezért a Területfejlesztés c. fejezetben önállóan szerepelt a VVVTFT tevékenysége. Bemutatásra kerültek az újjáalakulástól történt területi változások, illetve a 2014. évben megtartott ülések. Továbbá rövid összefoglalók mutatták be a Tanácsnak a különböző Operatív Programok pályázatain elért eredményeit és azzal kapcsolatos feladatait, ténykedését. Ezek között szerepelt a Velencei-tó déli partján húzódó kerékpárút megvalósításának, valamint a Velencei-tavi partfal rehabilitációjával kapcsolatos előkészítő munkák ismertetése.

 

 
 
BENCE-HEGYI KILÁTÓ

ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT

 

2014. december 18-án a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. "BENCE-HEGYI KILÁTÓ" megnevezéssel nyílt, titkos, építészeti tematikájú ötletpályázatot hirdetett meg.

A pályázat célja olyan tervek és ötletek összegyűjtése, melyek alapul szolgálhatnak a Velencei-tó északi partjánál elhelyezkedő (közigazgatásilag Velencéhez tartozó, a Panoráma úttal határolt) Bence-hegy turisztikai fejlesztésének megvalósításához. A Nadapi kilátónak is nevezett hegytetőről gyönyörű körpanoráma nyílik a tóra és a környező településekre (Nadap, Sukoró, Kápolnásnyék és Velence), ma is népszerű, gyakran látogatott hely. A Kiíró a pályázóktól olyan színvonalas, innovatív tervjavaslatokat vár a tervezési területre, amely – a környék infrastrukturális adottságainak (pl. parkoló) kihasználásával, a turisztikai hasznosítás lehetőségeit és szükségszerűségeit mérlegelve – javaslatot tesz egy kilátópont kialakítására.

A kilátó legyen alkalmas turistacsoportok, kiránduló osztályok (30-50 fő) egyidejű befogadására. Az építmény legmagasabb pontjának magassága a rendezett terepszinthez képest maximum 20 méter lehet. A kilátóhoz kapcsolódóan a látogatók kiszolgálása érdekében egyéb funkciók (mosdó, büfé) is elhelyezhetőek, az ezekre való javaslattétel a pályázók feladata.

A kilátó egyben építészeti jelként is szolgál – a 210 méter magas Bence-hegy a környék kiemelkedő pontja, a tetején emelkedő építmény ezért a látkép meghatározó eleme lesz. A land-art alkotásként értelmezhető kilátó tehát kiemelt felelősséggel járó építészeti feladat, megfogalmazásától függően válhat a hegytető a Velencei-tó környékének még értékesebb kilátópontjává.

A Velencei-tó melletti Bence-hegyen 1965-ben állították fel azt az egykori olajfúró toronyból készített kilátót, amely évtizedekig szolgálta a tó környékén élőket és az oda látogatókat. Az M7-es autópálya mellett álló tornyot több mint egy évtizeddel ezelőtt lezárták, majd lebontották, így a Velencei-tó környéke szegényebb lett egy olyan kilátóval, ahonnan jó időben az egész tavat és térségét be lehetett látni.

A pályázat összdíjazásának értéke 1.000.000 Ft, a díjazás minimális értéke 100.000 Ft, maximális értéke 500.000 Ft. A megépítendő kilátót az első három helyezett pályaműből választják ki. A bíráló bizottság döntése után egy kiállításon kerülnek szélesebb körű bemutatásra a pályaművek.

A pályázat beadási határideje 2015. február 20.

A részletes pályázati kiírás, adatlap a www.vadex.hu honlapról, ill. az alábbi linkre kattintva tölthető le:

http://www.vadex.hu/hu/esemenyek/152-bence-hegyi-kilato-otletpalyazat-2015

 
 
  
Tanácsülés 2014. szeptember 4-én

 

A VVVTFT 2014. szeptemberi ülésén megtárgyalta többek között a KEOP-7.9.0/12-2014-0008 jelű, „A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja – komplex előkészítése” címen benyújtott pályázat elbírálásáról és a további teendőkről szóló tájékoztatót, valamint a Tanács 2014. I. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót.

 

 Tanácsülés 2014. április 29-én

 

 A Tanács a 2014. április29-i ülésén elfogadta a 2013. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót valamint megvitatta a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztésének lehetőségeit.

 

 Velencei-tavi partfal rehabilitáció

 

A VVVTFT a 6/2014.(I.21.) sz. határozata értelmében „A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja – komplex előkészítése” címen pályázati dokumentációt állított össze a KEOP-7.9.0/12 „Stratégiai tervezés és projekt előkészítés a 2014-2020. tervezési időszakra” című pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően.

A pályázat általános célja a Velencei-tó vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, biztosítása, illetve környezettudatos rehabilitációja, továbbá mindezekkel a Víz Keretirányelvnek megfelelő jó ökológiai állapot fenntartható elérésnek biztosítása.

A Velencei-tó környezetének fejlődésével kapcsolatban az 1930-as években kezdődött, majd döntően az 1960-70-es években megépült főleg vasbeton szerkezetű partvédőművek jelentős része mára elavult, illetve a megváltozott a környezeti szempontok figyelembe vételével meghatározott vízszinthez képest nem megfelelő magasságú. A pályázat konkrét célja pedig a Velencei-tavi komplex partfal rehabilitáció (bontási-helyreállítási és újjáépítési, mederkotrási műszaki beavatkozások) megalapozása, tervi előkészítése. Ennek megvalósítását biztosítaná a pályázatban szereplő összeg.

Az említett határozatban foglaltak értelmében a Tanács elnöke felhatalmazást kapott a fentiekben részletezett pályázat benyújtására. A felhatalmazásnak megfelelően a pályázatot benyújtottuk, bruttó 791.590.000 Ft értékben. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KEOP-7.9.0/12-2014-0008 jelű pályázatot az Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatóság vezetője 791.590.000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

A támogatás folyósításának előfeltétele volt a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a KEOP IH - Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatóság közötti támogatási szerződés megkötése, amely a szükséges nyilatkozatok megtételét, kiegészítő dokumentumok benyújtását követően megtörtént. A projekt megvalósítása elindult, a sikeres lebonyolítása érdekében szükséges teendők megtétele folyamatban van.

 

Tanácsülés 2014. január 21-én

 

A VVVTFT a 2014. január 21-én megtartott ülésén elfogadta 2014. évi költségvetését, 2014 évi munkatervét és jóváhagyta a 2014. évi összesített közbeszerzési tervét.

A Tanács döntött a működési területének Bicske várossal történő kibővítéséről és ennek megfelelően módosította Szervezeti és Működési Szabályzatát.

Az ülésen a Tanács határozott a Velencei-tó körüli kerékpárút hálózatát bemutató kiadvány elkészítéséről és az információs pontokon történő terjesztéséről.

Megtárgyalta a KEOP – 7.9.0/12/A „Stratégiai tervezés és projekt előkészítés a 2014-2020. tervezési időszakra” c. pályázati felhívás keretén belül „A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja - komplex előkészítése” c. pályázat benyújtásával kapcsolatos feladatokat.

A Tanács döntött a további kerékpárutak építésére irányuló pályázat benyújtásával kapcsolatos feladatok elvégzéséről. Határozatot hozott arról, hogy előzetesen egyetért, és elvi támogatását adja a Fejér és Komárom-Esztergom megyét összekötő Majk – Csákvár kerékpárút megvalósításához - tekintettel arra, hogy az valós igényeket elégítene ki és ezért fontos szerepet töltene be az érintett települések életében, egyúttal a Tanács fejlesztési elképzelései között.

 
 
 
12 kilométer hosszú, nemzetközi színvonalú
 
kerékpárutat adtak át a Velencei-tó déli partján
 
 
2014-03-31
 
Ünnepélyes zárórendezvény keretében 2014. március 31-én átadták a Velencei-tó déli partján két projekt részeként megépült 12 kilométer hosszú korszerű kerékpárutat. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT), valamint a Gárdonyi Önkormányzat koordinálásával megvalósuló fejlesztések eredményeként nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épült a déli parton. A VVVTFT célja, hogy a jövőben egy a tavat teljes egészében körbefogó kerékpárút-hálózat jöjjön létre.
 
 
 
 
A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése”, illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek eredményeként szinte a teljes „tókört” biztonságos, autóktól védett, újonnan épített kerékpárúton tehetik meg a turisták, valamint a helyiek. A két projekt keretében felújított 12 kilométeres szakaszt március 31-én ünnepélyes zárórendezvény keretében adták át. A rendezvényen Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár, L. Simon László, kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a VVVTFT elnöke, Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, Bicske város polgármestere és Tóth István, Gárdony város polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Az átadást követően a résztvevők rövid helyszínbejáráson tekinthették meg az elkészült út egy szakaszát.
 
A beruházás két projekt részeként, összességében 600 millió forintos uniós, valamint – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként – további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében felújított kétszer 6 kilométeres szakasz a gárdonyi Szigony utca és a Velence Resort & Spa közötti vonalon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a gárdonyi Szigony utcáig húzódó szakaszon épült meg. Az összesen 12 km-es szakaszból 9-et teljesen új nyomvonalon alakítottak ki. A kétirányú kerékpárút aszfaltburkolatot kapott, a gyalogos sétányt térkőburkolattal látták el, továbbá kandelábereket és forgalomtechnikai eszközöket telepítettek a kerékpárút mentén.
 
A megvalósult beruházásoknak köszönhetően a már korábban elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbé váltak a kerékpározás feltételei. A fejlesztés tovább bővíti a térség turisztikai kínálatát: a felújított bicikliút-hálózat még inkább elősegítheti a kerékpárturizmus fellendülését, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Velencei-tó az aktív és családi turizmus legvonzóbb helyszínévé váljon. A jövőben nemcsak nyáron és nem csupán a strandolni vágyókat csábíthatja a tó, hanem az év bármely szakában fontos turisztikai célpontot jelenthet a Velencei-tó és tágabb környezete.
 
Az új útszakasz építése mellett a keleti és az északi parton haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. A jövőbeli tervek között szerepel a Sukorót Nadappal összekötő kerékpárút, illetve a Pákozd és Dinnyés közötti szakasz megépítése, amihez az L. Simon László által vezetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács a kormány további támogatására számítva igyekszik előteremteni a forrást. A Tanács hosszabb távú elképzelései között további kilenc szakasz megépítése szerepel. Ezzel elérhető közelségbe kerülhet a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis az, hogy egy, a Velencei-tavat teljesen körülölelő bicikliút-hálózat jöjjön létre. Ezen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthetővé válna két keréken.
 
 
 
 
 
 
 

 
Megkezdődött a kerékpárút építése a Velencei-tó körül
 
Két sikeres pályázatnak és a kormány támogatásának köszönhetően a Velencei-tó körüli kerékpárutak fejlesztése idén is nagy léptékben folytatódhat: újabb 12 kilométeres szakasszal egészül ki a tó körül haladó kerékpárút. A jelenlegi - egyes részein csak nyomokban fellelhető - útszakaszok helyén, nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épül a déli parton.
 
A projekt nyitórendezvényét 2013. november 6-án tartották Gárdonyban, ahol többek között L. Simon László kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske Város Polgármestere és Tóth István Gárdony Város Polgármestere vettek részt.
 
 
 
 
 
A napokban induló fejlesztések eredményeként rövidesen szinte a teljes „tókört” az autóktól védett, újonnan épített útvonalon tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták, valamint az útszakaszt egyre nagyobb számban használó helyiek. A projektek összességében 600 millió forintos uniós forrásból és további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg. A kétszer 6 kilométeres szakaszok fejlesztésére a Gárdonyi Önkormányzat, valamint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) is sikeresen pályázott, de a kivitelezés költségeihez – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként - további 150 millió forinttal a kormány is hozzájárult.
 
Törő Gábor országgyűlési képviselő, útügyekért felelős miniszteri biztos a középtávú tervekben szereplő útszakaszok megépítését sürgette a meglévő szálláslehetőségek figyelembevétele mellett. Közölte: az építkezés befejezését követően a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózat összekapcsolódik a korábban átadott Iszkaszentgyörgy-Székesfehérvár kerékpárúttal. Az útügyi biztos kiemelte, hogy a komplett beruházás elindulása a VVVTFT újjászületésének köszönhető. Másokat is arra buzdított, kövessék ezt a példát, hozzanak létre ilyen tanácsot, amelynek óriási előnye a pályázati források lehívása.
 
A most kezdődő, a STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló munkálatok befejezését követően, a már elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbek lesznek a kerékpározás feltételei.
 
 2013.11.07.
-  * -
 
 
Kerékpárút projekt
 
Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács részére - a 1377/2012.(IX.17.) Korm. határozattal módosított, Magyarország 2012. évi központi költségvetésről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 1. melléklet XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet Velencei-tó körüli kerékpárút felújítása, építése fejezeti kezelésű előirányzat terhére - 150.000 ezer forint vissza nem térítendő támogatás került elkülönítésre.
 
Tanács 2012. július 6-i ülésén a 9/2012. (VII.6.) számú határozatával szándéknyilatkozatot fogadott el az Új Széchenyi Terv keretében megjelent KDOP-2.1.1/B-12 kódszámú „Turisztikai szolgáltatások és attrakció fejlesztése” című pályázaton való részvételről a Velencei-tó körüli kerékpárút megvalósítását biztosító pénzforrás szerzése érdekében.
 
A sikeres pályázat eredményeként a VVVTFT további 288.364 ezer forint támogatást nyert a Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése című projekt kivitelezésére.
 
Az elnyert pénzügyi forrásokból megvalósuló Velencei-tó körüli kerékpárút beruházás megvalósulása a VVVTFT 2013. évi költségvetésének kiemelt feladata lett. Jelenleg a kiviteli tervek elkészítésének folyamata zajlik.
 
-  *  -
 
 
Tanács ülés 2013. április 26-án
 
Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács 2013. április 26-án tartja következő ülését, melyen a Tanács megtárgyalja a szervezet 2012. évi pénzügyi beszámolóját, a 2014. évi költségvetési koncepcióját valamint az alapító megyei közgyűlések döntése alapján a működési terület bővítésére tett javaslatot. Az Oroszlányban megtartott ülést követően 10.00 órától a tanács kihelyezett ülés keretében folytatja munkáját a műemléki Majki Kamalduli Remeteség helyszínén.