MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Jól halad Enyingen a Zöld város program
2020.09.10. 08:10

A Zöld város, Enying projekt keretében pénteken ünnepélyesen is lezárták a program első ütemét, a dísztó kialakítását, és egyidejűleg aláírták a közbeszerzési eljárás nyertesével a városközpont rehabilitációjára vonatkozó vállalkozási szerződést. Viplak Tibor polgármester a művelődési ház nagytermében megrendezett eseményen az alkalmat felhasználva bejelentette: bár a koronavírus-járvány elodázta a terület- és településfejlesztési operatív program három pályázatának hivatalos lezárását, most örömmel jelentheti, hogy azok rendben befejeződtek.
 
A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése nyomán Balatonbozsokon elkészült a gyermekjóléti központ a volt iskola épületében; az energetikai fejlesztéssel pedig megújult Kabókapusztán a művelődési ház. Ugyancsak sikeresen lezárult az Enyingi Városháza és az Enyingi Rendőrőrs épületének energetikai felújítása. Mindezek mellett eredményeket mutathatnak fel a Fejér megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum, illetve a helyi identitás és kohézió erősítése Enying térségében projekt kapcsán egyaránt.
 
A városvezető a dísztó kapcsán kitért arra is, hogy kialakításánál folyó homokot találtak, ezért szükségessé vált az áttervezése. Mindenesetre úgy sáfárkodtak, hogy ne legyen akadálya a fejlesztésnek.
 
Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke örömmel számolt be arról az összesen 1,5 milliárd forintos forrásról, mely a pályázatok nyomán Enyingre került. Az ipari park esetében még dolgoznak a további szükséges teendőkről. Amint hangsúlyozta: a környezetvédelmi városelemek fejlesztése gazdaságélénkítő hatással is együtt jár majd.
 
 
Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: meggyőződéssel vallja, hogy 2010-ben új fejezet kezdődött Enying életében. Nem tagadva azt, hogy a kisvárosnak mélyről kellett, mélyről kell felküzdenie magát, országos hírnevén jobbítani.
 
– Mire egy-egy projekt beérik, akár három-négy év is eltelik, míg együtt lesz pénz, paripa és fegyver. Ma valamit befejezünk, és egy újabb szakaszt elkezdünk Enying életében – tette hozzá.
 
A zöld város projekt megvalósításával összeköttetést teremtenek a Batthyány-kastély és a szőlőhegy (Öreghegy) között: a terület fejlesztésével, az átjárhatóság biztosításával, a városkép alakításával és formálásával, valamint a turisztikai vonz­erő fokozásával. Mindezt a 19. századi polgári hagyományok megidézésével, adaptálásával. Amint megtudtuk: a pályázat egyes elemei a főtér (Batthyány-kastély környéke), az összekötő autós közterület, a Petőfi park (Cifrakert), az átvezető ház és a Cinca völgye fejlesztését tartalmazzák.
 
 
A projektet Kádár Bálint tervező mutatta be, felvillantva a 20. század történelmi örökségét, és új szituációként a település Balaton közeliségét. Történeti karakter, identitás, gazdaságélénkítés, fenntarthatóság, élhetőség, a helyi szabadidős vonzerő növelése – sorolta a sarokpontokat, és aláhúzta: az Öreghegy Enying hatalmas értéke a Balaton szomszédságában. A képlet adott és egyszerű: a szőlőhegyi részt a városközponttal összekötve egy feltárható, és később majd kerékpárral is bejárható, belovagolható zöldterületi rendszer létrehozása.
 
A városrehabilitáció fontos része a Batthyány-kastély környékének rendbetétele, hogy vizuálisan ne a főút vonalvezetése érvényesüljön, hanem az új tér, térség. A Petőfi parkban folytatják a tájképi utak vadregényes vonalvezetését, játszótérrel, sportpályával, megnyitva a teret az átvezető ház irányába. A parkból aztán a dísztóhoz érünk, és onnan megteremtődik az összeköttetés a Cinca-patakon át az Öreghegyhez. Összekapcsolva a városközpontot a borkultúrával, a helyi termékek új reneszánszával.
 
A vállalkozási szerződést Viplak Tibor polgármester és a tamási székhelyű kivitelező cég ügyvezetője, Kiss Imre írta alá ünnepélyes keretek között. A jelenlévők végül gyalogos sétára indultak a Cifrakert irányába Kádár Bálint idegenvezetésével, aki az elkészült dísztavat is bemutatta. A bejáráson részt vett az enyingi kötődésű Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.
 
feol.hu
 

Keresés

Tájékoztatás

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP