Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Kalandozás a Sárkányok Földjén
2017.10.18. 13:03

Mint minden ősszel, idén is ingyenes kreatív családi délutánt rendeznek a Művészetek Házában az animáció jegyében Székesfehérvár MJV Önkormányzatának támogatásával. November 4-én, szombaton 15 órától kreatív foglalkozások várják a gyerekeket és szüleiket, a foglalkozások végére pedig egy animációs film is elkészül, főszerepben a sárkányokkal.A Művészetek Házában működő Animono Animációs Filmkészítő Műhely és a Start Kreatív Alkotócsoport éves programjának legkiemelkedőbb eseménye a minden ősszel megrendezett Animóka kreatív családi délután. A Motívum Kulturális Egyesület által szervezett esemény fókuszában az animáció áll: érdekes foglalkozásokra hívják a családokat, amelyek keretében olyan házilag is megvalósítható filmes praktikákra tanítják a látogatókat, mellyel otthon is sikeresek lehetnek, de gyermekeik esetleg kedvet kapnak ahhoz, hogy a szakkörökbe járjanak és esetleg tanulmányaikat a MOME-n folytassák.
 
Az idei rendezvény az Országos Rajzfilmünnephez kapcsolódik: ezen a délutánon 14 órától ingyenes vetítés lesz a Barátság moziban – a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál gyerekeknek szánt animációs filmjeiből adnak közre egy csokrot. Bár a belépés ingyenes, de a férőhelyek száma véges, ezért a vetítésre előzetes jegyfoglalás szükséges: www.baratsagmozi.hu/jegyfoglalas
 
A mesék népszerű szereplője a sárkány, aki többnyire hétfejű és gonosz, királylányokat rabol el és tart fogva a várában – de lehet jóságos és segítőkész, mint Süsü, aki a kissé gyámoltalan királyfi trónhoz vezető útját egyengeti. Hogy az idei Animóka főszereplője milyen lesz, és egyáltalán hány sárkány szerepel a filmben, a résztvevő gyerekek döntik el, hiszen a 15 órakor kezdődő első foglalkozáson egy drámapedagógus-meseterapeuta vezetésével magát a megfilmesítendő történetet találják ki és játsszák el. Ezt követően a képzőművészek segítségével megtervezik és elkészítik a film mozgatható síkbáb szereplőit és azokat a háttereket, amelyek előtt a történet játszódik, végül pedig leforgatják a filmet.
„Ha utaznék, egy olyan világot fedeznék fel, ahol csak sárkányok laknak… s hogyan jutnék el oda? Hát építenék egy csodamasinát, amely átfúrja magát még a legnagyobb sziklatömbön is… és okvetlenül vinnék magammal egy vaskos füzetet, amiben megörökíteném az ezernyi kalandot rajzban és szövegben… aztán készítenék belőle egy animációs filmet.
 
Azt mondod, lehetetlen? ... Hát nincs igazad! Játszunk árnyékszínházat, rajzolunk, festünk, a végén pedig készítünk egy IGAZI SÁRKÁNYOS ANIMÁCIÓS FILMET! Hogy még különlegesebb legyen, az árnyékokat fogjuk megmozgatni” – mondja az idei Animókáról Debreczeni Katalin. A szakkörvezető azt is elárulta, hogy ezúttal egy régi technikát „leporolva" árnyjátékként készül a film: az átvilágított hátterek előtt fekete kartonból készített figurák mozognak kockáról kockára, ezt folyamatosan rögzítve készül el a film. A kész alkotás a Művészetek Háza honlapján tekinthető majd meg.
 
Részletes program:
14.00 Országos Rajzfilmünnep a Barátság moziban: vetítés a Primanima gyerekfilmjeiből
15.00 Mesevadászat a Sárkányok Földjén: a történet megtalálása és eljátszása drámapedagógus-meseterapeuta vezetésével
16.00 A világ teremtése: a hátterek és a mesehősök, a mozgatható figurák elkészítése
17.00 Filmforgatás Debreczeni Katalinnal
 
Közben:
• Az Animono és a Start Kreatív Alkotócsoport munkáiból rendezett kiállítás megnyitója, fényképezkedés a kiállítás díszletei között. A kiállítás 2017. november 25-éig tekinthető meg, a Művészetek Háza nyitvatartási ideje alatt.
• Folyamatos filmvetítés a szakkörök előző évi és a nyári táborban készített munkáiból
A foglalkozásokat a műhelyek vezetői tartják. Szakmai vezető: Debreczeni Katalin.
 
 
 
 
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár