MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Két kiadványt mutattak be Fejér megye értékeiről
2021.10.18. 15:01

Fejér megye értékeit ismerhetik meg az olvasók annak a két könyvnek a segítségével, melyeket ma mutattak be a Megyeházán. A „Fejér megye értékei az ezer éves megye tükrében”, valamint a „Mesés Fejér megye” című kiadványok elkészítésére és kiadására a Fejér Megyei Önkormányzat az Agrárminisztérium pályázatán nyert el 4 millió forintos támogatást. Fejér megye értékőri tevékenységének segítésére nyert a Fejér Megyei Önkormányzat az Agrárminisztériumtól 4 millió forint támogatást, melyből két, megyénk értékeit más-más szempontok alapján bemutató könyv készült.

 
„Az egyik a „Mesés Fejér megye” – ez egy középiskolás célcsoportot megcélzó kiadvány, amely bemutatja a megye értéktárát, a megyei értékeket, könnyedebb hangvétellel, tegező stílusban. Szerintem egy nagyon könnyed, de ugyanakkor tudományosan megalapozott mű született. A másik könyv egy kicsit tudományosabb szemléletű, több gyűjtő- és kutatómunkát tartalmazó mű, ami megyei értékeink változását mutatja be az ezer éves történelmünk során. Ez a mű elsősorban a megye közigazgatási terület-,változásaira összpontosít és a megye épített értékeire, azon belül is főként a kastélyainkra” - mondta el Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.


Mint azt Kész-Varga Mónika, a könyv szerkesztője elmondta, a „Mesés Fejér megye” című könyv a korábbi Fejér Megyei Értéktár kiadvány és a „Mesés Fehérvár” című könyv ötvözete. A főként fiataloknak szánt, könnyed és kötetlen hangvételű kiadványban 59 érték szerepel a Fejér Megyei Értéktárból. „Megpróbáltuk mindegyiknek a lényegi részét megfogni, képekkel is szemléltetve, valamint különböző kis érdekességeket is beletéve egy-egy értéknek a bemutatásába. A cél az volt, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését, hogy ne csak olvassák és forgassák ezt a kiadványt, hanem ezeket a helyszíneket meg is látogassák” - tette hozzá a szerkesztő.
 
 
A „Fejér megye értékei az ezeréves megye tükrében” című kiadvány ötlete évekkel ezelőtt született meg, amikor egy hasonló, az Országos Széchenyi Könyvtár kiadásában megjelenő könyv került a kezébe – mondta el Bödő István levéltár-igazgató, a könyv szerkesztője.
"A térképek mellett az épített örökséget választottuk másik témának a kiadványhoz. Úgy gondoltam, hogy a térképeket leginkább az épített örökségeinkkel lehet összeházasítani. Úgy érzem, a végeredmény igazolja ezt, hiszen egy nagyon szép, exkluzív kiadvány jött létre” - emelte ki Bödő István.
 
 
A „Mesés Fejér megye” című kiadványt elsősorban a középiskolásoknak juttatják majd el, míg a „Fejér megye értékei az ezeréves megye tükrében” című könyv főként közintézményekbe és közgyűjteményekbe kerül. Ez utóbbi kiadvány angol nyelven is megjelent, így diplomáciai ajándékként nemzetközi fórumokon is szerepelhet majd – tette hozzá Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP