MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

 

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Királyi Napok- Erősebb ünnep hitben és lelki tartalomban
2020.08.17. 09:03

Az országfelajánlás napján, a Szent Imre-templomban szentmisével kezdődött az ünnep, majd a Magyar Szent Család ereklyéit körmenetben vitték át a Nemzeti Emlékhelyre, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi beszédet, majd a résztvevők elimádkozták a felajánlási imát. "Embert és közösséget megpróbáló időszakot élünk. Egy láthatatlan és igen kicsi ellenség, egy vírus pillanatok alatt változtatta meg életünk oly biztosnak tűnő kereteit, lökött ki bennünket komfortzónánkból. A sokszor túl magabiztos, szinte már nagyképű 21. századi ember megint megtanulhatja (megtanulja vajon?), hogy esendő, hogy igenis szüksége van kapaszkodókra élete során. A legfontosabb kapaszkodó pedig éppen - amit szinte már kidobna az úgynevezett modern világ -, a hit. " - mondta ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere.

"Mikor tavaszi napokon megnéztem irodám falán Pekáry István csodálatos gobelinjét - rajta egyébként a Szűz Mária oltalmába történő felajánlás jelenetével is – és elgondolkodtam a mostani kihíváson vagy kinéztem a városháza ablakán a belvárosunkra, ami a maga kihaltsága mellett is azt sugallta számomra, hogy nade ez a város ennél sokkal nehezebb próbatétek után is itt áll, mi pedig a polgárai lehetünk, a jövőjéről gondolkodhatunk, azért a mában tehetünk. A magyar Szent Család élete, története, Székesfehérvár, mint a szent király városának története és maga a felajánlás hitünk szerinti lényege éppen azt sugallja számunkra, hogy nekünk a forrás kell."

 

A mostani helyzetben egy kicsit más, kicsit rövidebb és szerényebb a Királyi Napok rendezvénysorozata is – mondta Fehérvár polgármestere.

„Lássuk azonban ebben meg a lehetőséget egy bensőségesebb, csendesebb, de hitben és lelki tartalomban talán erősebb ünnep lehetőségére. A kevésbé fontos és az igazán fontos elválasztásának képességére.”

Spányi Antal megyéspüspök Szent Imre sírjánál mondott imát és a tisztelet jeleként mécsest gyújtott a sírnál.

Az ünnepségen Szent István és Szent Imre sírján is koszorút helyezett el Spányi Antal megyéspüspök, Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor és Tessely Zoltán országgyűlési képviselők, majd a Régi magyar himnuszt énekelték el közösen az ünneplők, mielőtt a körmenet visszakísérte a Magyar Szent Család ereklyéit a Szent Imre templomba.

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Mór-Bodajk kerékpárút

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP