MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Foglalkoztatás

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Kőnél keményebbek: a nemzeti ünnepen a megyeszékhely forradalmi történéseit elevenítette fel a főtéri előadás
2019.10.24. 08:20

A nemzeti ünnep városi rendezvényén a Széchenyi Szakgimnázium hatvan diákja elevenítette fel 1956 helyi eseményeit a Kőnél keményebbek című előadásban – a jazz, a tangó, a rapp ritmusával, hangulatával segítettek felidézni, hogyan teremtettek csodát ’56-ban a Vadásztölténygyár fiataljai. Dr. Molnár Krisztián az örökségül kapott értékeinkhez, a szabadsághoz, magyarságunkhoz való hűséget emelte ki ünnepi beszédében, dr. Cser-Palkovics András pedig a szabadság felelősségében azt hangsúlyozta: arra kell használnunk, hogy a várost, a közösséget erősítsük vele. A megemlékezést koszorúzás zárta a Bazilika emlékkeresztjénél.Október 23-án, nemzeti ünnepünkön a Városház téren ünnepelt Székesfehérvár.
1956 üzenetét a következő szavakkal tolmácsolta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés hivatalban lévő elnöke: „Nemzeti ünnepünk üzenete ma tisztán és egyértelműen így szól hozzánk: maradjunk hűek önmagunkhoz, védjük meg szabadságunkat, keresztény értékeinket, magyar és keresztény kultúránkat, mi több, egy nemzetként, egységben képviseljük nemzeti identitásunkat, magyarságunkat. Mutassunk példát az egész világnak, és ’56-os hőseink példamutatása szerint őrizzük meg létünk méltóságát!”
Dr. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy ugyan október 23-a szépségét sortüzek követték, majd pedig november 4-e gyalázata – október 23-a mégis egy olyan ünnep, amikor győztes forradalomra emlékezhetünk. Az akkori magyarok függetlenséget szerettek volna a nemzetnek, maguknak pedig szabadságot, a szabad élet lehetőségét – amik a ma emberének már természetesek. „A szabadsággal élni kötelező, visszaélni viszont tilos. Ha ők azért ontották vérüket, hogy mi szabadságban élve ezt a nemzetet fejleszthessük, városainkat, közösségeinket erősíthessük – akkor az ő áldozatuk nem volt hiábavaló. Azt üzenik nekünk a távoli múltból, hogy bizony, nekünk van felelősségünk is ezzel a szabadsággal: arra kell használnunk, hogy közösen, közös erővel és erőfeszítéssel, együttműködéssel tegyünk meg mindent ezért a hazáért, mi székesfehérváriak és Fejér megyeiek, ezért a megyéért és ezért a városért.” – fogalmazta meg dr. Cser-Palkovics András. A választások lezárult időszakát pedig az építkezés évei kell, hogy folytassák – együttműködéssel, összefogással, a közös, szeretett otthonunkért, tette hozzá.
A Városház téri színpadon idén is fiatalok idézték meg az 1956-os forradalom és szabadságharc fehérvári eseményeit, a város velük emlékezhetett a forradalom hőseire és áldozataira. Úgy, ahogy a felhívásukban is szerepelt: diákos szabadsággal, erős gesztusokkal, a közösség erejét tolmácsolva. A Vadásztölténygyár akkori alakjai között megjelent a sztahanovista művezető, a brigád ifjai, köztük a besúgásra biztatott és megzsarolt fiúval, a súlyosan beszédhibás, de a forradalmi napokban a közösség elé beszélni kiálló tehetséges focistával, megjelent Suszter Lili, akibe minden fiú szerelemes volt és az egyetemista Keszei István költő. „Csoda zajlik kívül, belül, mindenhol. És ezt a csodát mi teremtettük!” – fogalmazták meg a történelmi esemény fiataljai.
A Kőnél keményebbek című előadásban a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium 60 diákja szerepelt, mellettük Vörös Janka jazz-énekes, valamint Csille Ildikó és Szabó Miklós, a Szabad Színház két művésze léptek színpadra; a koreográfus Tátrai Réka, a Vasvári Pál Gimnázium diákja, a zenei vezető Cserta Balázs, a rendező pedig dr. Matuz János volt.
A megemlékezés koszorúzással, virágelhelyezéssel zárult a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél.
A rendezvényen részt vett Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő, Dr. Simon László kormánymegbízott, Sándor Zsolt dandártábornok, a Székesfehérvár Helyőrség parancsnoka, Spányi Antal megyéspüspök, a város és a megye országgyűlési és megválasztott önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, az egyházak képviselői, a fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, a katonai alakulatok parancsnokai és az ’56-os szervezetek képviselői.
 
ÖKK

Keresés

Tájékoztatás

FELHÍVÁS


 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2019

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP