Választás 2018.

klímastratégia

MNVH

 

Kerékpárút-fejlesztés

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

Konferencia a családközpontú szülészetért
2017.09.22. 12:44

Székesfehérváron rendezik a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság 25 éves jubileumi kongresszusát. A több napos szakmai fórumon olyan témákat tárgyalnak, mint a nyitott szülőszoba, az alternatív szülés, az önálló szülésznői tevékenység vagy az otthonszülés kérdése. A szimpózium fő szervezője Dr. Hagymásy András osztályvezető főorvos, a rendezvényt dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg, és Dr. Molnár Krisztián közgyűlési elnök köszöntötte a megjelenteket. Pénteken és szombaton 25 éves jubileumi kongresszusát tartja Székesfehérváron a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (MAPSZIG), amely a családközpontú szemlélet gyakorlati megvalósítását támogatja a szülészeti és nőgyógyászati ellátásban. Az országos szakmai rendezvényt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya szervezte.
Dr. Hagymásy András osztályvezető főorvos, a MAPSZIG főtitkára, a konferencia főszervezője elmondta, hogy 25 évvel ezelőtt forradalmi volt az alternatív gondolkodás megjelenése a szülészeti ellátásban – a társaság megalakulását is ünnepli a kongresszus, de elsődleges feladata az eddigi eredmények összegzése, a jelen kérdéseinek a megvitatása és a jövő kihívásainak a megfogalmazása.
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében megfogalmazta, hogy csak az elmúlt hetekben számos orvosi konferencia, szakmai találkozó zajlott Székesfehérváron, ami egyrészt rang és elismerés a város számára, másrészt lehetőség a szakembereknek az országos vagy a nemzetközi jó gyakorlatok megismerésére. „Az ellátottak tekintetében most a legfontosabbakról van szó: azokról, akik ennek a nemzetnek, a megyének, a városnak a jövőjét jelentik. Kiemelten fontos kérdés, hogy a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi kihívásokkal, kérdésekkel a legnagyobb tudással, tapasztalattal rendelkező szakemberek foglalkozzanak az ilyen konferenciákon.” A polgármester a kórházzal jól működő együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, és örömét fejezte ki, hogy nemrég hozhatott döntést a város a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály fejlesztésének támogatásáról. A közgyűlés augusztus 18-i ülésén szavazott meg 75 millió forintos támogatást a kórháznak, ebben szerepel egy ’laparoscopos torony’ beszerzéséhez szükséges forrás is.
 
Személyes pozitív tapasztalatait megosztva a résztvevőkkel, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a legcsodálatosabb orvosi hivatáson belül a szülészet-nőgyógyászat fontosságát, a szakmai és emberi hozzáállás példaszerű megvalósulását emelte ki. Ez a szemlélet, mondta, ami immár 25 éve egyre inkább terjed és fejlődik, minél inkább családközeli állapotokat teremt – a szülőszobát már jóval a születést megelőzően bemutatva a családoknak, felkészítve a párokat a szülésre, a szülés pillanatánál pedig a lehető legkomfortosabb körülményeket teremtve.
 
Dr. Reiber István orvosigazgató köszöntőjében azt fejezte ki, hogy a században rendelkezésre álló fantasztikus technikai lehetőségek mellett óriási szerepe van az emberi szónak: a szülő vagy a betegségben szenvedő nők, az őket ellátó szakemberek és az aggódó hozzátartozók között – enélkül nem lehet és nem is érdemes új világot életre hozni.
 
 
 
A konferencia meghívott vendége volt Dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, Dr. Demeter János, a szakmai kollégium szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatvezetője, Dr. Bártfai György, a Magyar Nőorvosok Lapjának a főszerkesztője. Utolsóként Dr. Szeverényi Péter, a MAPSZIG elnöke mondott köszöntőt, aki felidézte a negyedszázaddal ezelőtti megalakulást, majd a jövővel kapcsolatos további célok közül a mentális prevencióval való foglalkozásnak a szükségességét emelte ki.
 
A pszichoszomatikus szemlélet gyakorlati megvalósításáról értekező fórumra szülész-nőgyógyászok, neonatológusok, gyermekgyógyászok, pszichiáterek, pszichológusok, szülésznők, csecsemős nővérek, védőnők és gyógytornászok is érkeztek. A kongresszus témái között olyan témák szerepelnek, mint a családközpontúságot érintő felkészítés, a nyitott szülőszoba vagy az együtt és az alternatív szülés. A várandósgondozás mellett az önálló szülésznői tevékenység, a független bábák, illetve az otthon- és vízben szülés kérdéseivel is foglalkoznak, valamint például a meddőség és az inkontinencia kapcsán felmerülő pszichoszomatikus problémákról.
 
Az ünnepélyes megnyitót követően kerekasztal-beszélgetés kezdődött a MAPSZIG alapításában résztvevő szakemberek részvételével. A délután és a szombati nap tudományos előadásokkal folytatódik.
 
ÖKK
 

Keresés

Vakbarát verzió

 

Fejér Megyei Értéktár

Foglalkoztatás

EFOP- Felzárkóztatás

 

Területfejlesztés

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár